Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ στο Ιράν κανείς δε μπορεί να πει «Κυριάκος» και ο λόγος είναι υπέροχος

Το μικρό όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ένα αρκετά πολύχρωμο νόημα στα φαρσί


THE NEWSROOM · 2 Σεπτεμβρίου 2019

Μία μέχρι τώρα αθέατη όψη των Ελληνοπερσικών σχέσεων εν έτει 2019 αποκαλύφθηκε αυτες τις μέρες από χρήστες των social media, όπως αποκαλύπτει το greekreporter. Μη φοβάστε, το Ιράν δεν αποφάσισε ξαφνικά να ξαναπροσπαθήσει την τύχη του στους Περσικούς πολέμους ή να πάρει εκδίκηση για τις εκστρατείες του Αλέξανδρου του Μακεδόνα – έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό ζήτημα σχετικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το όνομά του.

Όπως τονίζει η αγγλόφωνη ελληνική ιστοσελίδα, ο Μητσοτάκης έχει γίνει πολύ γνωστός ανά τον κόσμο μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ και έγινε ακόμη πιο γνωστός στο Ιράν μετά το πρόσφατο show με το ιρανικής σημαίας πλοίο Adrian Darya 1. Μιλάμε για το πλοίο που οποίο πρόσφατα και από τη γειτονιά μας προκαλώντας έναν διπλωματικό χαμό σχετικά με το αν θα κάνει στάση στην Καλαμάτα – όχι πάντως με σκοπό να φορτώσει μεσσηνιακό stuff, παρότι πρόκειται κυριολεκτικά για το βαπόρι απ’την Περσία.

Όπως σημείωσαν όμως άτομα που μιλούν και την αγγλική γλώσσα και την φαρσί, πολλά ιρανικά ΜΜΕ απέφευγαν να πουν το μικρό όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον έλεγαν μόνο με το επώνυμο. Ο λόγος είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα διάσταση των φαρσί – πιο συγκεκριμένα, το Κυριάκος περιέχει όχι μία, αλλά δύο βρισιές: Κυρ ή Κιρ είναι το πέος και κος είναι το αιδοίο, ενώ το μεσαίο “ια” ή “για” είναι το “ή”.

Όπως αναφέρει ένας πρόχειρος κατάλογος με Περσικά Γαλλικά και επιβεβαίωσαν οι πηγές μας:

Με λίγα λόγια, αν κάποιος που μιλά φαρσί διάβαζε το ονοματεπώνυμο “Κυριάκος Μητσοτάκης” θα ήταν σαν να διαβάζει “πέος ή αιδοίο Μητσοτάκης“, κάτι όχι ιδιαίτερα κολακευτικό. Κάποια αγγλόφωνα ιρανικά μέσα (1, 2)  αναφέρουν κανονικά (στο γραπτό λόγο βέβαια) το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε αν οι παρουσιαστές των εκπομπών το λένε δυνατά χωρίς να γελάσουν έστω και λίγο.

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως αν το αντίστοιχο αυτού του βίντεο στο Ιράν περιστρέφεται ας πούμε γύρω από τη λέξη ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Best of internet