Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ, ο Πάολο Κοέλιο ζήτησε συγγνώμη από τη Γαλλία

Εκεί που οι πιέσεις του Μακρόν πήγαν κουβά, ο συγγραφέας του Αλχημιστή κατάφερε να ωθήσει σε τριπλό τόλουπ την κυβέρνηση της Βραζιλίας


THE NEWSROOM · 28 Αυγούστου 2019

Πιο κωμικά από όσο θα έπρεπε εξελίσσεται δυστυχώς η υπόθεση των καταστροφικών πυρκαγιών στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζόνιου. Πρωταγωνιστής στην επιπέδου Δελφινάριο επιθεώρηση είναι φυσικά η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου, η οποία εκτέλεσε μέσα σε ένα 24ωρο μία από τις ταχύτερες πιρουέτες στην ιστορία της πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας προκάλεσε μια σχετική δυσφορία στον υπόλοιπο πλανήτη όταν σήκωσε μπαϊράκι ενάντια στις προθέσεις των G7 να τσοντάρουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης με το ομολογουμένως επιπέδου πουρμπουάρ ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Τόσο ο ίδιος ο πρόεδρας Μπολσονάρου όσο και οι σύμβουλοί του επιτέθηκαν συγκεκριμένα στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, με τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες να είναι ότι η Γαλλία πρέπει να κόψει αυτά τα πολύ αποικιοκρατικά και ότι οι G7 καλύτερα να κρατήσουν τα λεφτά τους για δεντροφύτευση στην Ευρώπη.

Όλα καλά κι όλα ωραία με το λατινοαμερικάνικο Κούγκι, μόνο που κάποιες ώρες μετά ο Μπολσονάρου έδειξε ότι έχει ταχύτητα στους ελιγμούς με μια νέα τοποθέτηση: Ο θιγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε ότι εδώ που τα λέμε κάτι μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των G7, αρκεί ο Μακρόν να ζητήσει πρώτα συγγνώμη – αλήθεια είναι πως το ονόρε είναι σημαντικό πράγμα, ακόμη κι αν οι καπνοί από τις φωτιές στον Αμαζόνιο φτάνουν 2700 χιλιόμετρα μακριά.

Όπως είπε:

«Κατ΄αρχάς ο κύριος Μακρόν πρέπει να αποσύρει τις προσβολές που πρόφερε σε βάρος μου. Κατ΄αρχάς με χαρακτήρισε ψεύτη και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, είπε πως η κυριαρχία μας στην Αμαζονία είναι ένα ανοικτό θέμα.

Προτού συζητήσω και δεχθώ οτιδήποτε από τη Γαλλία (…) (ο κ. Μακρόν) πρέπει να πάρει πίσω τα λόγια του και με αφετηρία το σημείο αυτό μπορούμε να μιλήσουμε.»

Δε χρειάστηκε πάντως να φτάσουμε ως εκεί, καθώς μερικές ακόμη ώρες μετά η κυβέρνηση του τζαναμπέτη προέδρου άλλαξε πάλι γραμμή. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Οτάβιου Ρέγκου Μπάρους, η Βραζιλία είναι πλέον ανοιχτή στο να δεχτεί βοήθεια, αρκεί να κάνει η ίδια κουμάντο στα φράγκα.

Χωρίς βέβαια να αναφερθεί ειδικά στους G7, έτσι για να μη νομίζετε. Όπως είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Μπραζίλια:

«Η κυβέρνηση της Βραζιλίας μέσω του Προέδρου Μπολσονάρου είναι ανοιχτή στο να δεχτεί οικονομική βοήθεια από οργανισμού, αλλά και από χώρες. Απαραίτητος όρος είναι ότι αυτά τα λεφτά, με το που θα εισέλθουν στη Βραζιλία, θα είναι υπό τον έλεγχο του λαού της χώρας.»

Τι μπορεί να συνέβη και να είχαμε τέτοια τακτική απαγκίστρωση από τον εχθρό, μπορεί να αναρωτιέστε. Η απάντηση είναι πολύ απλή και με αφηρημένα ελληνικό χρώμα: Η κατάσταση άλλαξε άρδην όταν μπήκε στο παιχνίδι ο δεύτερος πιο αγαπημένος Βραζιλιάνος συγγραφέας του ελληνικού κοινού (ο πρώτος είναι ο Ριβάλντο που έγραφε στο χορτάρι), Πάολο Κοέλιο (προφ. Πάουλου Κοέλιου).

Ο γνωστός συγγραφέας αποφάσισε λοιπόν ότι ο Μπολσονάρου ξεφτιλίζει τη χώρα του, τόσο επειδή θέλει να κάνει τον Αμαζόνιο φάρμα για μοσχάρια, αλλά και επειδή τσακώνεται με τον Μακρόν. Έτσι, ανέβασε χτες ένα βίντεο μέσω Twitter, όπου ζητάει συγγνώμη από τη Γαλλία για όλο αυτό το εξαιρετικά ώριμο σκηνικό.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς Γάλλους:

«Συγγνώμη, χίλιες φορές συγγνώμη.

Είναι ένα κάπως θλιβερό βίντεο για να ζητήσω συγγνώμη από τους Γάλλους φίλους μου για την κρίση, θα έλεγα για την υστερία του Μπολσονάρο σχετικά με τη Γαλλία, τον πρόεδρο της Γαλλίας, τη γυναίκα του προέδρου της Γαλλίας.

Την ώρα που η Αμαζονία φλέγεται, δεν έχουν κανένα επιχείρημα και το μόνο που κάνουν είναι να προσβάλλουν, να αρνούνται, να λένε ό,τι τους κατέβει για να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη τους.

Είναι μια ζοφερή στιγμή στη Βραζιλία, θα περάσει όπως περνάει η νύχτα (…) και σας ζητώ συγγνώμη.»

Όπως και να το κάνουμε, Πάολο Κοέλιο vs Ζαΐρ Μπολσονάρο: 3-0 από τα αποδυτήρια.

 

Best of internet