Quantcast
THE STREAM

Ομάδα Messenger για να καρφώνουν τους ελέγχους για τσιγάρο είχαν φτιάξει μαγαζάτορες στα Τρίκαλα

Ειδικό δίκτυο για να πέφτει το αναγκαίο σύρμα όταν έρχονται τα κλιμάκια του δήμου είχαν φτιάξει οι καταστηματάρχες


THE NEWSROOM · 26 Ιουλίου 2019

Όταν γράφαμε πως η επιδίωξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο θα προκαλέσει λαϊκή εξέγερση, το εννοούσαμε αγαπητές φίλες και φίλοι. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, κανένα πρόβλημα, καθώς υπάρχουν αποδείξεις.

Όπως είπε ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, μίλησε για τις εμπειρίες του από τον ανταρτοπόλεμο κράτους – καπνιστών στα Τρίκαλα, την πρώτη πόλη που απαγόρευσε το κάπνισμα δύο περίπου χρόνια πριν. Όπως αποκάλυψε, οι καταστηματάρχες είχαν αναπτύξει ειδικές guerilla τεχνικές για να ξεφύγουν από τους ελεγκτές.

Πιο συγκεκριμένα, είχαν φτιάξει ομάδα στο Μessenger για να ειδοποιούν (να ρίχνουν σύρμα, σύμφωνα με την σχετική επίσημη ορολογία) τους συναδέλφους τους όποτε έβγαιναν στη γύρα τα κλιμάκια του δήμου. Έτσι, όσο ο ένας απασχολούσε τους υπάλληλους του δήμου οι υπόλοιποι μπορούσαν να εξαφανίσουν τα τασάκια, να κάνουν το απαραίτητο γόπινγκ και να διώξουν τους πελάτες – φουγάρα από το εσωτερικό των μαγαζιών.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, αυτό από μόνο του έδωσε κάμποση δημοσιότητα στους ελέγχους – κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις:

«Αυτοί το έκαναν για να προστατευθούν.  Στην ουσία όμως βοήθησαν τον ίδιο το δήμο στην προσπάθεια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου καθώς έκαναν ευρέως γνωστό ότι γίνονταν επιτόπιοι έλεγχοι. Έβγαζαν το κόσμο έξω από τα μαγαζιά, μάζευαν τα τασάκια μέχρι που κουράστηκαν και εφάρμοσαν το νόμο.»

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων, δύο χρόνια μετά το ματσάκι έχει γυρίσει, παρότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ένα βαρβάτο 36% των Ελλήνων παραμένουν καπνιστές. Από την άλλη βέβαια ο καθηγητής υποστηρίζει ότι αφενός οι καπνιστές ξοδεύουν 20 ευρώ λιγότερα το μήνα για το τσιγάρο τους σε σχέση με 10 χρόνια πριν (αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο αντικαπνιστικό από λίγα μνημόνια), και ότι αφετέρου το 75% των πολιτών τα έχει πάρει στο κρανίο που ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Σε περίπτωση που έχετε την απορία, χρυσό στο ντουμάνι πανελλαδικά κερδίζουν οι Πελοποννήσιοι, ξοδεύοντας πάνω από 44,5 ευρώ το μήνα.

Σχετικά δε με την τσατίλα των μη καπνιστών, ο κ. Μπεχράκης πρόσθεσε το εξής:

«Η  ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει. Tο κλίμα έχει μεταστραφεί και έχει ωριμάσει. Η εφαρμογή του νόμου είναι αναγκαίο να προχωρήσει με συναινετικές διαδικασίες.  Ο νόμος προστατεύει τους μη καπνιστές από το τσιγάρο.»

Μέχρι να δούμε με τα μάτια μας τον Πολάκη να παραδίδει τον αναπτήρα του κάπου στη Βάρκιζα, εμείς θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί.

Best of internet