Quantcast
THE STREAM

Γαύδος: Εντρεπρενέρ νοικιάζουν καβάτζες για ελεύθερο στο Airbnb, σύμφωνα με καταγγελία

Η εφευρετικότητα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει


THE NEWSROOM · 24 Ιουλίου 2019

Το ότι το Airbnb της Ελλάδας έχει φτάσει να προσφέρει μέχρι και πολυτελές κρεβάτι με ουρανό σε χωράφι, το είχαμε καταλάβει. Αυτό που δεν είχαμε φανταστεί είναι ο κολοσσός της βραχυχρόνιας μίσθωσης ότι μπορεί όχι απλά να αναλάβει το ελληνικό glamping (glamorous camping, φανταστείτε τον Πατούλη με σκηνή χοντρικά), αλλά να το φέρει μέχρι και στην ευρωπαϊκή Μέκκα των χίπιδων: Τη Γαύδο.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα τουλάχιστον με μια καταγγελία που κυκλοφορεί, κάποια τσακάλια στην παραλία Σαρακήνικο της Γαύδου πουλάνε στο Airbnb τις καβάτζες (τα σημεία με ίσκιο στη χίπικη διάλεκτο). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία:

«Αυτονόητο πρώτο: Η καβάντζα δεν χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ή  για εμπορευματικές δραστηριότητες, όπως επαγγελματικοί χώροι εστίασης στη φύση ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Αυτονόητο δεύτερο: Οι καβάντζες ούτε πωλούνται, ούτε ενοικιάζονται, ούτε προκαταλαμβάνονται. Ανήκουν σε όλους μας βάσει της αρχής μια καβάντζα, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, ένας παραθεριστής.»

Αυτή είναι αναλυτικά η καταγγελία:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ενοικίασης, πρώτα μέσω AIRBNB και στη συνέχεια μέσω εμπορικών δικτύων για την εξασφάλιση  δένδρων, στην περιοχή ελεύθερης κατασκήνωσης του  Σαρακήνικου.

Τη φυσική ομορφιά της Γαύδου απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες παραθεριστές που διαμένουν κυρίως στους κέδρους και τα πεύκα της σε συνθήκες ελεύθερου κάμπινγκ. Η διαχείριση της καβάντζας και της φύσης απέκτησε κουλτούρα και πολιτισμό. Διαμόρφωσε μέσα στο χρόνο τα αυτονόητά της:

Αυτονόητο πρώτο: Η καβάντζα δεν χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ή  για εμπορευματικές δραστηριότητες, όπως επαγγελματικοί χώροι εστίασης στη φύση ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Αυτονόητο δεύτερο: Οι καβάντζες ούτε πωλούνται, ούτε ενοικιάζονται, ούτε προκαταλαμβάνονται. Ανήκουν σε όλους μας βάσει της αρχής μια καβάντζα, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, ένας παραθεριστής.

Αυτονόητο τρίτο: Οι παραθεριστές αποτελούν κοινότητα. Συζητούν μεταξύ τους και βρίσκουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Δεν διαμορφώνουν εκ των προτέρων τετελεσμένα γεγονότα συσσωρεύοντας καβάντζες για να επιβάλουν εκ των υστέρων «χρυσές τομές».

Αυτονόητο τέταρτο: Κανείς δεν ιδιοποιείται ένα χώρο που εδώ και δεκαετίες διαμόρφωσε τη λογική της κοινής χρήσης. Αυτή η λογική διασφάλισε τη διαφύλαξη της φύσης, αλλά και μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές της Γαύδου.

Σε αυτούς τους χώρους άλλοι μεγαλώσαμε, άλλοι ωριμάσαμε, άλλοι γεράσαμε και όλοι κοινωνικοποιηθήκαμε και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε ενοίκιο ή να φύγουμε. Η εκδίωξη μας από τον αμμόλοφο του Σαρακήνικου και της υπόλοιπης Γαύδου δεν θα περάσει.

Καλούμε τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές να αντιταχθούν στην εμπορευματοποίηση των κατασκηνωτικών πρακτικών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να στείλουμε αποστολή για να εξακριβώσει αλλά είναι σίγουρα γεγονός πως υπάρχουν αγγελίες για υπαίθριο glamping στη Γαύδο. Κάποιες τιμές που αναφέρονται είναι από 85 μέχρι σχεδόν 380 δολάρια για πέντε μέρες σε κυριλέ σκηνή, ανάλογα με το πόσα new age κόλπα προβλέπει το πακέτο.

Αυτή είναι μία άλλη παρεμφερής αγγελία:

Εμείς πάντως έτσι τη μάθαμε τη Γαύδο, έτσι ελπίζουμε να παραμείνει, όπως είναι μετά το 2:20 στο video:

 

Best of internet