Quantcast
THE STREAM

«Δεν έχω ακούσει αλλά θα είναι αηδία»: Diss στο Mama έκανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο πόλεμος ελληνικού εντεχνορόκ και ελληνικής trap μόλις ξεκίνησε και αυτό ήταν το πρώτο battle


THE NEWSROOM · 22 Ιουλίου 2019

Με ένα τελευταίο battle τιτάνων φαίνεται πως ολοκληρώνεται η προ των διακοπών αγωνιστική σεζόν, αγαπητές φίλες και φίλοι. Αυτή τη φορά είναι δύο κολοσσιαίες μορφές από δύο διαφορετικές γενιές της ελληνικής ποπ μουσικής που πρόκειται να συγκρουστούν, με τις συνέπειες της σύγκρουσης να προβλέπονται ολέθριες.

Η αρχή του κακού έγινε από έναν βετεράνο μουσικό, αν ελάχιστα λιγότερο ξεχασμένο από αρχαίο Αιγύπτιο φαραώ σε πυραμίδα θαμμένη στην έρημο: τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ο αρχικαπετάνιος του εντεχνορόκ και άνθρωπος που μας χάρισε τη φράση «Αν η Δευτέρα είχε πρόσωπο θα είχε αυτό του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα» έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο περιοδικό Grande, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την rap, την trap και τα hits με τα εκατομμύρια views σε λίγες ώρες.

Καταλαβαίνετε που πάει αυτό, έτσι; Ο κ. Μακαιρίτσας τοποθετήθηκε αρχικά ευρύτερα στο ζήτημα της εμπορικότητας του hip hop, το οποίο ως γνωστόν ακούει η νεολαία:

Τα νέα παιδιά πια διασκεδάζουν με τραγούδια που μιλούν για ναρκωτικά χρήμα, υλισμό, αυτοκίνητα, γκόμενες. Πολλοί λένε ότι η χιπ χοπ, η τραπ μουσική είναι το πλέον ανερχόμενο είδος, η ροκ της νέας γενιάς. Συμφωνείτε;

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο δημοφιλέστερος σε πωλήσεις νούμερο ένα -τα τελευταία είκοσι χρόνια, με διαφορά πρώτου, παγκοσμίως, είναι ο Eminem. Το φοβερό είναι ότι δεύτερος με μεγάλη διαφορά επίσης, από τους υπόλοιπους είναι ο Ρaul McCrtney. Mιλάμε για πωλήσεις, όχι για το ποιος είναι καλός ή κακός.»

Από εκεί έβγαλε τα γούστα του για τη ραπ:

«Εντάξει, και αυτό όμως το πράγμα η rap, το hip hop, χωρίζονται σε καλή και κακή μουσική. Είναι άλλο πράγμα οι Active Member και άλλο πράγμα τα παιδιά αυτά που βγαίνουν στα μαγαζιά με τις τραγουδιστριούλες, που ανεβαίνουν πάνω στη σκηνή και ραπάρουν. Δεν είναι το ίδιο, μην τρελαθούμε».

Η συνέχεια ήταν προδιαγραμμένη – ο Μαχαιρίτσας μίλησε και για το κομβικό ζήτημα του Mama του Sin Boy (ο οποίος έχει ομολογουμένως κι αυτός ταλέντο στα diss, όπως απέδειξε με τον Αντώνη Κανάκη) :

Το Μama το έχετε ακούσει;

«Δεν το έχω ακούσει, όχι. Όταν βλέπω τραγούδια στο youtube που έχουν μέσα με τρεις μέρες δύο εκατομμύρια views, δεν τα ακούω.»

Για να φτάσουμε τελικά στην ώρα του diss, όπου ο γνωστός εντεχνοfighter κατακεραύνωσε την trap συνομοταξία ως περίπου ξεβράκωτους και τα τραγούδια τους ως αηδίες – ηλιθιότητες:

Γιατί δεν τα ακούτε;

«Γιατί ξέρω εκ των πραγμάτων ότι πρόκειται να είναι αηδία. Μια ηλιθιότητα. Μπορεί και να μην είναι, αλλά λέω τώρα… Γιατί συνήθως, για να φτάσει το κοινό στα δύο και τρία εκατομμύρια views, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι σαν να βγαίνει ο τραγουδιστής, ξεβράκωτος στην πίστα και να γίνεται χαμός. Κάπως έτσι μου φαίνεται.»

Δεν ξέρουμε αν έχει φτάσει όντως η ώρα να δούμε rap battle με ανοιχτά μικρόφωνα, όπου επί σκηνής θα βρίσκεται ο Λαυρέντης Μαγειρίτσας και ο Sin Boy, αλλά όσο ζούμε ελπίζουμε.

 

Best of internet