Quantcast
THE STREAM

Η Hellena από Ελασσόνα τραγουδά για τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο, τα παίρνει πίσω μόνη της

Είναι 2019 και η απόλυτη διασταύρωση Μελίνας Μερκούρη με Κατερίνα Μουτσάτσου είναι η μαρμαρωμένη Hellena από Ελασσόνα


THE NEWSROOM · 21 Ιουνίου 2019

Μπορείτε να αρχίσετε να πανηγυρίζετε από τώρα, καθώς αρκετά χρόνια μετά την ιστορική πλέον εμφάνιση της Κατερίνας Μουτσάτσου με μάτι να γυαλίζει στο «I am Hellene» του 2012, μια νέα πρόμαχος του Ελληνισμού έκανε την εμφάνισή της. Σε περίπτωση που δε θυμάστε το εμβληματικότερο ίσως βίντεο της περιόδου «έχουμε κρίση και γίνονται πραγματάκια», είναι αυτό:

Επιστρέφοντας στο ευλογημένο 2019, αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με μια τούρμπο διασταύρωση της Κατερίνας Μουτσάτσου με τη Μελίνα Μερκούρη, καθώς πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα που θέλει να φέρει πίσω στην πατρίδα μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η τραγουδίστρια και συνθέτρια με καταγωγή από την εξωτική Ελασσόνα όμως ονομάζεται Hellena, πατώντας έτσι και στις δύο μεγάλες πατριώτισσες για να συνεχίσει το δίκαιο έργο τους.

Πιο συγκεκριμένα, χτες που ήταν η επέτειος για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης της Αθήνας, η τραγουδίστρια κουβαλήθηκε μέχρι την αίθουσα 18 του Βρετανικού Μουσείο, όπου κάνουν τουρισμό διαρκείας τα μάρμαρα, με σκοπό να πει ένα τραγούδι για την επιστροφή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό έγινε με τη στήριξη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι στίχοι του άσματος με τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (Φέρτε τα πίσω)» (The Parthenon Marbles – Bring them back) πήγαιναν κάπως έτσι:

«Φέρτε τα πίσω, ως ένα κομμάτι, πίσω στην Ελλάδα… πίσω στην πατρίδα»

Να σημειωθεί επίσης ότι το a capella έγινε δυστυχώς επειδή το ζήτησε το Βρετανικό Μουσείο (για να μην ενοχληθούν οι άμουσοι επισκέπτες δηλαδή) και όχι για αρτιστίκ λόγους. Επίσης η Hellena είπε το τραγούδι της δέκα (10) φορές, όσες και τα χρόνια του Μουσείου της Αθήνας, αλλά και γιατί η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως.

Δείτε το βίντεο:

 

Εμείς πάντως έχουμε κι άλλους υποψήφιους να στείλουμε να τραγουδήσουν για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αφού το Βρετανικό Μουσείο δείχνει να ψήνεται:

«Κραδαίνουμε πάντα ψηλά τα λάβαρα
Κι οι Άγγλοι να επιστρέψουνε τα μάρμαρα!»

«Στα δικά μου ανάκτορα
Θέλω πίσω τα μαριμάρμαρα»

Κι από Λονδίνο μεριά έχει δικά μας παιδιά να πούμε.

 

Best of internet