Quantcast
THE STREAM

Νόμιμο θα είναι πλέον το ΓΤΧΣ με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα

Τα άρθρα περί βλασφημίας θρησκειών και περιύβριση νεκρών καταργούνται και η Εκκλησία δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται ιδιαίτερα


THE NEWSROOM · 5 Ιουνίου 2019

Ένα τέλος εποχής φαίνεται πως έφτασε, τόσο για ψύχραιμους Έλληνες Χριστιανοταλιμπάν όσο και για τους επίδοξους Παστίτσιους. Λίγες μέρες μετά την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και λίγες ακόμη πριν η Βουλή διαλυθεί για να προκηρυχθούν νέες εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ψηφίσει ότι ακόμη προλαβαίνει, και μέσα σε αυτά βρίσκεται και ο νέος Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Μετά από μια μακρά διαβούλευση για τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος προκάλεσε και προκαλεί διχογνωμία (και στην οποία θα επανέλθουμε για μια τελείως διαφορετική και προβληματική πτυχή του), το σχέδιο νόμου κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή με κάμποσες τροποποιήσεις, για να συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή. Ενώ όμως υπάρχουν κάμποσα σημεία που άλλαξαν, κάποια άλλα παραμένουν ίδια με την αρχική εκδοχή του σχεδίου νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, καταργούνται τα άρθρα περί βλασφημίας θρησκειών και περιύβριση νεκρών:

1. Κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό και την Θρησκεία (άρθρα 198-199),

2. Περιύβριση νεκρών ή μέλη του ή την τέφρα του (άρθρο 201).

Αν δηλαδή ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο, δεν θα κινδυνεύουν από επιβολή ποινικών κυρώσεων όσοι:

1. Βρίζουν δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο τον Θεό.

2. Βλασφημούν δημόσια τα θεία.

3. Καθυβρίζουν δημόσια και κακόβουλα με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή οποιαδήποτε άλλη αναγνωρισμένη θρησκεία.

4. Προβαίνουν σε περιύβριση νεκρού.

5. Προβαίνουν σε περιύβριση τάφου, ως και ένα σωρό άλλες παραβατικές, κατά την άποψη μας, συμπεριφορές που, μέχρι σήμερα τουλάχιστον θεωρούνται κολάσιμες και επιφέρουν ποινικές κυρώσεις.

Κυριολεκτικά αυτό δηλαδή:

Η επίσημη Εκκλησία έχει ήδη αντιδράσει μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

 «H Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παρέμβει για το θέμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, τον οποίο εισηγείται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συνέστησε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος και συγκεκριμένα για την κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, στην καθύβριση θρησκευμάτων και στην περιύβριση νεκρού, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το αγαθό της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης, θέμα που αφορά και όλες τις δραστηριοποιούμενες στον τόπο μας γνωστές θρησκείες.»

Κάτι αντίστοιχο, αν και σε πιο βιβλικά δικαστικό ύφος, είπε ο γνωστός για την ψυχραιμία του Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ:

«Μέ τήν ἀποποινικοποίηση τῆς κακόβουλης βλασφημίας καί τῆς καθυβρίσεως τῶν θρησκευμάτων ὁδηγούμεθα ἀναποδράστως στήν κακουργηματική θρησκευτική αὐτοδικία διότι δέν θά ὑφίσταται πλέον ἔννομος τρόπος ἀντιδράσεως καί ἱκανοποιήσεως τοῦ πλησσομένου θρησκευτικοῦ συναισθήματος, πού δολίως καί χυδαίως θά καθυβρίζεται καί θά ἀπομειώνεται, μέ πρόδηλο ἀποτέλεσμα τήν βαρυτάτη προσβολή τοῦ θρησκευομένου προσώπου πού ὅπως ἀνέφερα συγκροτεῖται καί νοηματοδοτεῖται ἠθικά, πνευματικά καί ὀντολογικά ἀπό τήν θρησκευτική του παραδοχή καί κατά ταῦτα ἀποφορτίσεως τοῦ θυμικοῦ.»

Αν οι δύο κώδικες ψηφιστούν με τη διαδικασία των Κωδίκων, θα ψηφιστούν ως ένα άρθρο σε μια συνεδρίαση, αν και μικρή σημασία έχει αυτό γιατί ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και ΧΑ αποχώρησαν σήμερα από τη Βουλή καταγγέλοντας τις fast track ψηφοφορίες της τελευταίας στιγμής, ενώ η ΝΔ την έχει κάνει από χτες. Η δε εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2019 κιόλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επόμενο βήμα είναι φυσικά να αποκατασταθούν με κάποιο τρόπο όσοι αγωνίστηκαν για όλα αυτά:

(πηγή)

 

Best of internet