Quantcast
THE STREAM

Ψηφιακά παγκάκια που μιλάνε απέκτησε το Παγκράτι, επειδή η ζωή μας δεν ήταν αρκετά Black Mirror

Τα χιλιοτραγουδισμένα παγκάκια της Αθήνας που τίμησε ο λαϊκός βάρδος Κωστής Μαραβέγιας μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή


THE NEWSROOM · 4 Ιουνίου 2019

Επιτέλους, κάποιος το σκέφτηκε. Σε μια πόλη όπου το παγκάκι έχει γίνει σημείο αναφοράς στη λαϊκή κουλτούρα και έχει φτάσει μέχρι και την πολιτική – η Κική η Δημουλά ανησυχούσε για τα παγκάκια της Κυψέλης που κάθονται πλέον ξένοι, ενώ ο Κωστής ο Μαραβέγιας είχε καλέσει να υπερασπιστεί κάποιος τα παγκάκια της πόλης που τα απειλούν οι μολότοφ.

Μια πόλη που θεωρεί τα παγκάκια της τόσο σημαντικά θα έπρεπε να είχε προσπαθήσει να τα φέρει στην ψηφιακή εποχή, αλλά το μυαλό της ανεπρόκοπης Ελλάδας μας δεν έφτανε ως εκεί. Ήρθε όμως η στιγμή να αλλάξουν τα πράγματα, γιατί η Αθήνα (και πιο συγκεκριμένα, το Παγκράτι) απέκτησαν τα πρώτα έξι παγκάκια που μιλάνε, τα οποία (φυσικά) αποτελούν κομμάτι installation.

Θα ήταν ωραία να μίλαγαν κάπως έτσι, η αλήθεια είναι:

Για την ακρίβεια τα έξι παγκάκια που έστησαν η περφόρμερ Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας δε θα λένε «γύρνα στο τέρμα σου ρε μαλάκα», αλλά θα αφηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων της πόλης (όλων των ηλικιών, ντόπιων και ξένων) που οι ίδιοι μάζεψαν, ενώ θα μπορείτε να βάλετε και τη δικιά σας αν θέλετε. Για να μην τα μπερδεύετε με τα μπανάλ παγκάκια, τα digital παγκάκια, τα οποία θα μπουν για ένα χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens – Polis, θα έχουν γύρω και πάνω τους μια ζωγραφισμένη μια τρίλιζα.

Τα high tech παγκάκια θα μπορείτε να τα βρείτε (με λίγη τύχη χωρίς το Μαραβέγια )στο Πάρκο Ευαγγελισμού, στη Σπύρου Μερκούρη, στο Άλσος Παγκρατίου (κοντά στην έξοδο οδού Ευτυχίδου), στην Οδό Υμηττού (δίπλα στον κινηματογράφο Πάλας), στην Πλατεία Μεσολογγίου και στη συμβολή των οδών Εμπεδοκλέους και Αρχιμήδους (Καλλιμάρμαρο Στάδιο). Όπως λένε οι δημιουργοί:

«[Η τρίλιζα ]επιλέχθηκε να σηματοδοτήσει την οπτική ταυτότητα του έργου, καθώς είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι ευρύτερα συμμετοχικό και απλό στη χρήση του. Όταν ο χρήστης βρεθεί σε κάποιο από τα έξι παγκάκια, μπορεί να ακούσει τις ιστορίες που βρίσκονται εκεί, διαφορετικές σε κάθε παγκάκι, καθώς και να ηχογραφήσει την δική του, διάρκειας έως δύο λεπτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι smartphone, λαπτοπ ή tablet, 3G και ακουστικά (προαιρετικά).»

Ελπίζουμε να φέρει ο δρόμος του τον κύριο Αυγολέμονο ως τα εν λόγω παγκάκια, έτσι ώστε η ιστορία του (κάποια από αυτές, τέλος πάντων) να μπει κι αυτή στην ιστορία της πόλης, γιατί το αξίζει.

(πηγή)

Best of internet