Quantcast
THE STREAM

Αύξηση στην τιμή των σουβλακίων έρχεται από 1η Μαΐου, γιατί ένα μνημόνιο στα πιτόγυρα έλειπε

10 με 15% θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές του κλασσικότερου στοιχείου της Ελληνικής διατροφής


THE NEWSROOM · 18 Απριλίου 2019

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της μεσογειακής διατροφής από σήμερα το πρωί αγαπητές φίλες και φίλοι. Η ζηλευτή σε όλο τον κόσμο Ελληνική δίαιτα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς ένα από τα πιο βασικά της συστατικά ετοιμάζεται να φάει μια γερή αύξηση, η οποία πρόκειται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικονομία της χώρας και στις εξελίξεις.

Μιλάμε φυσικά για το πατροπαράδοτο και χιλιοτραγουδισμένο τυλιχτό σουβλάκι, του οποίου η τιμή πρόκειται να αυξηθεί από 10% έως 15% στην τιμή τους από την 1η Μαΐου. Ο λόγος για την απότομη αύξηση είναι ότι έχει αυξηθεί και η τιμή του κρέατος, σύμφωνα τουλάχιστον με το Σωματείο των Ψητοπωλών, το οποίο ετοιμάζεται να δημιουργηθεί σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι σουβλατζήδες, είναι αδύνατον πλέον απορροφήσουν οι ίδιοι την αύξηση των τιμών (που έχει φτάσει το 30%) και κατά συνέπεια θα πρέπει και το κοινό να πληρώσει σε ένα βαθμό τη νύφη για την πολυτέλεια που λέγεται πιτόγυρο. Όπως είπε επί του θέματος ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Γιώργος Πολύζος:

«Το πρώτο που πρέπει να συζητήσουμε δεν είναι σε τι τιμή θα φτάσει το σουβλάκι αλλά γιατί φτάνει. Γιατί πρώτα απ’ όλα ζούμε σ΄ ένα περιβάλλον που η φορολογία που είναι στα ύψη, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι στα ύψη. Και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που τα κρέατα σε όλη την Ευρώπη, δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, ανεβαίνουν συνέχεια. Έχουμε μία αύξηση στη τιμή στο κρέας από 1η Μαρτίου 30%.»

Συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά γίνονται για να συγκρατηθεί η διάσημη στα πέρατα της Γης ποιότητα του σουβλακιού:

«Ο καταναλωτής επειδή αναφέρατε ότι θα στεναχωρηθεί με την αύξηση στην τιμή. Δεν θα στεναχωρηθεί. Θα στεναχωρηθεί αν δεν υπάρχει ποιότητα στο προϊόν που θα πάρει. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει αυτή η ποιότητα γι’ αυτό ετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάποιες αυξήσεις. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το προϊόν μας.»

Ενώ και η αύξηση δεν θα μας οδηγήσει σε (νέα) χρεωκοπία, μάλλον δηλαδή:

«[Το ποσοστό της αύξησης] θα είναι στο 10% με μάξιμουμ 15%. Ένα μεγάλο κομμάτι πάλι θα το απορροφήσουμε εμείς. Θα είναι κοντά στα τρία ευρώ. Δεν νομίζω ότι θα το φτάσουμε. Από 1η Μαΐου λογικά θα την ξεκινήσουμε. Ήδη 45 μέρες τώρα την αύξηση αυτή την έχουμε απορροφήσει.»

Είναι μια θυσία που πρέπει να κάνουν μάλιστα όλα τα ψητοπωλεία. Ο λόγος είναι και πάλι ότι «αν δεν αλλάξουμε τις τιμές μας η ποιότητα μας δεν θα αυτή που είναι τώρα», μια ομολογουμένως ζοφερή προοπτική, καθώς εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγαλώσει με σουβλάκι από τους καλύτερους chef του είδους.

Πάντως αν μη τι άλλο ξέρετε ποιανού φαγητού την οξύτητα θα συζητάμε του χρόνου στο Master Chef.

 

Best of internet