Quantcast
THE STREAM

Vegan στη Γαλλία καταδικάζονται για μπάχαλα και επιθέσεις σε χασάπικα

Ο πόλεμος χασάπηδων με vegan ακτιβιστές που έχει έρθει και στη χώρα μας κορυφώνεται στη Γαλλία


THE NEWSROOM · 9 Απριλίου 2019

Τις πρώτες ποινές φυλάκισης για vegan επιθέσεις στη Γαλλία φαίνεται πως χάρισε ένα δικαστήριο στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Πιο συγκεκριμένα, ένα δικαστήριο της πόλης Λιλ καταδίκασε σε φυλάκιση δύο vegan ακτιβιστές χτες Δευτέρα 8/4, λόγω μια σειράς επιθέσεων σε χασάπικα, καταστήματα και εστιατόρια που πουλάνε κρέας, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στον Γαλλικό Βορρά από τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους ως τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.

Οι διωκόμενοι vegans ήταν ένα ζευγάρι: Ο 23χρονος Cyrile και η 29χρονη Mathilde, οι οποίοι εισέπραξαν καμπάνες 10 και 6 μηνών αντίστοιχα για πράξεις όπως σπάσιμο παραθύρων και εμπρησμοί σε χασάπικα, ψαράδικα, εστιατόρια και καταστήματα της περιοχής. Το πιθανότερο είναι βέβαια πως θα σκαπουλάρουν τη φυλακή, καθώς ο γαλλικός νόμος επιτρέπει οι μικρότερες των δύο χρόνων ποινές φυλάκισης να μετατραπούν σε κοινωνική εργασία.

Στην πόλη της Λιλ είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα κάμποσες μη βίαιες vegan διαμαρτυρίες. Όπως δήλωσε ο ηγέτης της τοπικής ομοσπονδίας χασάπηδων, Laurent Rigaud:

«Χρειαζόμαστε να τιμωρηθούν για παραδειγματισμό έτσι ώστε αυτές οι πράξεις μικρών ομάδων με εξτρεμιστικές και βαθιά βίαιες ιδέες να τερματιστούν.»

Οι συγκεκριμένοι ακτιβιστές ανήκουν στο αυτοαποκαλούμενο ως “αντισπισιστικό κίνημα“, το οποίο έχει κάνει μαχητικά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές όπως η ομάδα «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF), Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων» (αν και όχι πάντα ακριβώς όπως το πιστεύουν μερικοί) και απορρίπτει εμφατικά τη λογική πως οι άνθρωποι ανήκουν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και άρα μπορούν να τρώνε άλλα ζώα και γενικώς να κυριαρχούν στις υπόλοιπες μορφές ζωής. Τα δύο νεαρά άτομα, τα οποία είχαν λευκό ποινικό μητρώο, ομολόγησαν πως έλαβαν μέρος σε νυχτερινές επιδρομές όπου έσπαγαν τζάμια ή ζωγράφιζαν συνθήματα όπως «κάτω ο σπισισμός» και «δολοφόνοι» σε επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με κρέας.

Εκτός από το ζευγάρι που αναφέρθηκε, άλλα δύο άτομα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα που κατηγορήθηκε για συνέργεια στο έγκλημα, έφαγαν από έξι μήνες με αναστολή. Επίσης, το δικαστήριο υποχρέωσε τους καταδικασθέντες να αποζημιώσουν τα θύματά τους, των οποίων οι επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές που υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Η όλη ιστορία έχει προκαλέσει μεγάλη κόντρα στην παραδοσιακά κρεατοφάγα Γαλλία. Παρότι η συνομοσπονδία των χασάπηδων αντιπροσωπεύει 18000 επιχειρήσεις, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η στροφή στην σωματική υγεία έχουν προκαλέσει πτώση στην πώληση των κρεάτων ενώ το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων φαίνεται να ανεβαίνει (η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από το Παρίσι, τον Σεπτέμβριο του 2018). Μέσα σε αυτόν τον χαμό, η συνομοσπονδία των χασάπηδων παλεύει μεταξύ άλλων, έτσι ώστε η κουλτούρα του Γάλλου χασάπη να αναγνωριστεί σαν στοιχείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO (!).

Άμα είναι έτσι να μπει και η Λιβαδειά με όλα τα περίχωρά της στην UNESCO, μαλάκες είμαστε εμείς;

(πηγή)

 

Best of internet