Quantcast
THE STREAM

Deal με τη NASA για ελληνικό roadtrip στο φεγγάρι το 2022 ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς

Αν δεν έχετε κανονίσει κάτι για το 2022, μπορείτε να αρχίσετε να προσαρμόζετε τα σχέδια σας για κάτι πιο εξωτικό από την Ανάφη


THE NEWSROOM · 9 Απριλίου 2019

Προσωπική σταυροφορία (ή αστροφορία, αν το θέλετε) φαίνεται πως έχει γίνει η δεύτερη μεγάλη έξοδος της χώρας μας για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Εκτός από την έξοδο στις αγορές ο Νίκος Παππάς φαίνεται πως ποθεί όσο τίποτε και την έξοδο της χώρας στο διάστημα, μια πρόθεση που έχει φανεί από τότε που το υπουργείο του ίδρυσε την ελληνική NASA, αν και με κάποια πάγια ελληνικά χαρακτηριστικά, αν κρίνουμε από την υπόθεση εκείνου του διευθυντή του ολόφρεσκου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλου Πρωτόπαππα, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και φαν του Άγιου Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτη, αν και δεν αποκλείεται το authority του Αγίου να ξεπερνά και τα όρια του ηλιακού μας συστήματος.

Όπως και να’χει πάντως το πράγμα φαίνεται να προχωράει, όπως προκύπτει από το τελευταίο ταξιδάκι που έκανε ο Παππάς στις ΗΠΑ μαζί με τον προαναφερθέντα θαυμαστή του Άγιου Πορφύριου. Οι δύο κοσμοναύτες συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Συμπόσιο Διαστήματος που διεξάγεται στο Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ.

Εκεί δεν έχασαν την ευκαιρία να κλείσουν ένα διαστημικό deal: Με τους δύο άντρες που αναφέρθηκαν παρόντες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης , Jim Bridenstine υπέγραψαν και ο διοικητής της NASA υπέγραψαν κοινή δήλωση συνεργασίας μεταξύ NASA και ΕΛΔΟ. Η δε υπερήφανη ελληνική πλευρά ανέφερε ότι το εν λόγω deal θα μας απογειώσει «σε μια νέα εποχή ανταλλαγής γνώσεων υπό την ασπίδα του περιβάλλοντος της συνεργασίας των επίσημων διαστημικών φορέων των δύο χωρών», και ότι η ΝΑΣΑ και ο ΕΛΔΟ θα προχωρήσουν στην από «κοινού εκκίνηση δυνητικών συνεργασιών».

Δεν έμειναν μόνο σε αυτά τα boring όμως οι κοσμοναύτες της χώρας μας, αλλά απέσπασαν και μια πιο σημαντική λεπτομέρεια στο deal: Όπως προβλέπεται από τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα της NASA, ο ΕΛΔΟ θα πραγματοποιήσει το πρώτο ελληνικό roadtrip στο φεγγάρι μέσω της αποστολής ρομποτικού σεληνιακού οχήματος, κάτι που υποτίθεται πως θα γίνει μέσα στο 2022. Τo point θα είναι να εξερευνηθεί το έδαφος της Σελήνης για να παρθούν δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Όπως είπε ο Παππάς:

«Πρόκειται για τεράστιο βήμα για την Ελλάδα αυτή η Συμφωνία, καθώς η χώρα μας θα πατήσει στη Σελήνη με δικό της όχημα, που θα κατασκευαστεί από Έλληνες επιστήμονες.

Η Ελλάδα γίνεται μέλος του γκρουπ των ελάχιστων χωρών που έχουν κατεβάσει δικό τους όχημα στη Σελήνη. Το όχημα αυτό θα παραμείνει για μερικές μέρες στη Σελήνη όπου θα μαζέψει δεδομένα, τα οποία θα είναι περιουσία του ελληνικού κράτους και ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Οι προγραμματισμένες εκτοξεύσεις είναι το 2021 και το 2022. Δείξαμε ότι όταν υπάρχει συντονισμός δυνάμεων μπορούμε να πρωτοπορήσουμε.»

Ίσως είναι καλή στιγμή για να ανακηρυχθεί σε προστάτη των αστροναυτών ο Άγιος Πορφύριος, εδώ που τα λέμε.

 

 

Best of internet