Quantcast
THE STREAM

Η Μαδρίτη ψήφισε άκυρο στο 95% των καταλυμάτων Airbnb «για να μη γίνει η πόλη λούνα παρκ»

Το δημοτικό συμβούλιο της Ισπανικής πρωτεύουσας αποφάσισε να τερματίσει την κόντρα με την πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης


THE NEWSROOM · 29 Μαρτίου 2019

Η αλήθεια είναι πως η κόντρα μεταξύ του Airbnb και των τοπικών αρχών σε διάφορες πόλεις έχει αρχίσει εδώ και κάμποσο καιρό να οξύνεται, όμως στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, μάλλον σκοπεύουν να φτάσουν τη σύγκρουση ως τα άκρα. Αυτό είναι το βασικό point του νέου κανονιστικού σχεδίου για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, του οποίου η πρώτη φυσική συνέπεια θα είναι η διαγραφή ούτε λίγο ούτε πολύ 10.000 καταλυμάτων από τις πλατφόρμες.

Ανάμεσα στα νέα πραγματάκια που φέρνει ο καινούριος κανονισμός είναι μια σημαντική υποχρέωση που αφορά τα καταλύματα που βρίσκονται μέσα σε συγκροτήματα κατοικιών: Αυτά πλέον θα πρέπει να έχουν ανεξάρτητη είσοδο, ενώ οι καλεσμένοι τους δεν θα μπορούν να πηγαίνουν από την ίδια πόρτα με τους μόνιμους κατοίκους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 95% των σημερινών χώρων που παίζουν στο Airbnb θα φάει άκυρο, όπως επιβεβαίωσε και το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο. Φυσικά, αυτό δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις: Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης γκρινιάζουν για τις οικονομικές και νομικές επιπτώσεις του σχεδίου στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ένα μέλος ένωσης ιδιοκτητών καταλυμάτων που ήταν παρών δήλωσε ότι θα καταφύγουν στα δικαστήρια για να προστατέψουν τη δραστηριότητά τους, ενώ και το ίδιο το Airbnb μίλησε για περιορισμούς «ασαφείς», «άδικους» και με «δυσανάλογους περιορισμούς».

Να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος χτυπά τα καταλύματα που νοικιάζονται για πάνω από 90 μέρες το χρόνο, για τα οποία θα απαιτεί νέα άδεια. Το δε πεδίο εφαρμογής του θα είναι τρεις δακτύλιοι στο κέντρο της πόλης, αλλά και άλλες γειτονιές όπως οι Μονκλόα-ΑραβάκαΑργκανζουέλα, ΛατίναΟυσέρα και Καραμπαντσέλ.

Όπως είπε ο ο δημοτικός σύμβουλος για την ισόρροπη αστική ανάπτυξη Χοσέ Μανουέλ Κάλβο:

«O μαζικός τουρισμός δεν φέρνει επιπλέον αξία στις πόλεις μας, αλλά το αντίθετο, τις υποβαθμίζει. Στη γειτονιά του Σολ υπάρχουν δύο τουρίστες για κάθε κάτοικο. Στη γειτονιά του Κόρτεζ η αναλογία είναι 1,3 τουρίστες για κάθε κάτοικο. Αυτό είναι γνωστό ως τουριστικοποίηση.»

Να σημειωθεί επίσης ότι η παρούσα κατάσταση συνεπάγεται μια θεαματική ετήσια αύξηση των ενοικίων, της τάξης του 8% κάθε χρόνο. Μια άλλη δημοτική σύμβουλος, η Μερσέντες Γκονζάλεθ, δήλωσε επίσης πως το κέντρο της πόλης  δεν πρέπει να γίνει  ένα «τουριστικό θεματικό πάρκο» που θα κυβερνάται από «τον νόμο της ζούγκλας». Από την άλλη τουλάχιστον δεν έχουν γλυκές μπαχαλοξεναγήσεις με των 60 τη μέρα, οπότε κάτι είναι κι αυτό.

Η αλήθεια είναι πως είναι κρίμα που δεν ξέρουμε Ισπανικά, ώστε να πάμε να αλιεύσουμε τις καλύτερες κατάρες και γαμωσταυρίδια (όπως αντίστοιχα είχαμε κάνει για τους εδώ) που θα ρίχνουν οι Ισπανοί ιδιοκτήτες καταλυμάτων στη γλώσσας του Μιγκέλ Θερβάντες και του Σέρχιο Ράμος.

(πηγή)

 

Best of internet