Quantcast
THE STREAM

Το Facebook αποφασίζει να ρίξει πιστόλι σε εθνικιστικές σελίδες μετά το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία

Η δολοφονία 50 ανθρώπων στη Νέα Ζηλανδία με live stream στο Facebook μάλλον ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον διαδικτυακό κολοσσό


THE NEWSROOM · 28 Μαρτίου 2019

Σε μια κίνηση που θα στεναχωρήσει πολύ μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, αλλά καθόλου την υπόλοιπη ανθρωπότητα, πρόκειται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα το Facebook. Όπως ανακοίνωσε χτες ο κολοσσός των social media, η νέα ενημέρωση των community standards σημαίνει ότι η ιδεολογία του λευκού εθνικισμού δε θα χωράει πλέον στην πλατφόρμα της και τα σχετικά posts θα κατεβαίνουν, τόσο στο Facebook, όσο και στο Instagram.

Όπως είχε αποκαλύψει το Motherboard τον περασμένο Μάιο, το Facebook μέχρι τώρα απαγόρευε τα posts που αναφέρονται στην ιδεολογία της λευκής ανωτερότητας, τηρώντας όμως μια πιο χαλαρή στάση στα μικρά του αδερφάκια, όπως ο λευκός εθνικισμός και ο λευκός σεπαρατισμός, τα οποία διακηρυκτικά τουλάχιστον απορρίπτουν την κυριαρχία επί των κατώτερων – μη λευκών φυλών. Η αλήθεια είναι πως πολλοί από τους φορείς αυτών των ιδεολογιών φαίνονται να μην έχουν ακριβώς την ίδια άποψη μεταξύ τους (και πάλι,τουλάχιστον διακηρυκτικά), είναι όμως όλες ρατσιστικές θεωρίες που διακρίνουν τους ανθρώπους σε διαφορετικές φυλές λόγω του χρώματος του δέρματός τους. Επίσης, πολλοί οπαδοί της πιο hardcore γραμμής είναι ταυτόχρονα και οπαδοί της πιο light, και τούμπαλιν.

Έτσι, οι άνθρωποι που πίστευαν ότι η λευκή φυλή δεν πρέπει να εξαφανιστεί από την επιμειξία ή αυτοί που πιστεύουν ότι οι λευκοί πρέπει να πάνε να ζήσουν μακριά από τους υπόλοιπους σαν ψωριάρηδες, μπορούσαν να διακινούν ελεύθερα τις ιδέες τους. Η εταιρεία μάλιστα φαινόταν να πιστεύει ότι οι ιδέες αυτές «φαίνεται να μην είναι πάντα συνδεδεμένες με το ρατσισμό (τουλάχιστον όχι ξεκάθαρα)». Όπως υποστήριξε αργότερα η εταιρεία, δεν μπορούσε να θεσπίσει παγκόσμιο κανόνα καθώς η μπάλα θα έπαιρνε από σπόντα και άλλα σεπαρατιστικά και εθνικιστικά ρεύματα, όπως το Βασκικό ή το Σιωνιστικό.

Η περίεργη αυτή θεώρηση των πραγμάτων ώθησε πολιτικές οργανώσεις, ιστορικούς και δικηγόρους να αντιτείνουν με πως ο λευκός εθνικισμός δεν είναι το ίδιο πράγμα πχ με τον Πορτογαλικό ή τον Κορεατικό εθνικισμό  (κάτι που αναγνώριζαν και οι εσωτερικές οδηγίες του Facebook), καθώς μόνο το ένα ρεύμα αναφέρεται στη λευκή φυλή και την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κυριαρχία της πάνω σε άλλες “φυλές” και εθνοτικές ομάδες).  Το Facebook φάνηκε να το λαμβάνει υπόψη, δηλώνοντας ότι θα εξετάσει εκ νέου την πολιτική του.

Όπως φάνηκε, η απόφαση πάρθηκε – και η σφαγή δεκάδων ατόμων στη Νέα Ζηλανδία από έναν 29χρονο φορέα παρεμφερών ιδεών (φαίνεται να συνδέεται με μια τέτοια ομάδα) έπαιξε σημαντικό ρόλο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο κυρίως γιατί ο δράστης έκανε live stream τις πράξεις του στο Facebook, με αποτέλεσμα η εταιρεία να πειστεί τελικά ότι τα ιδεολογικά αυτά ρεύματα μίσους δεν έχει νόημα να διαχωρίζονται μεταξύ τους.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Facebook:

«Ο λευκός εθνικισμός και σεπαρατισμός δεν μπορούν επί της ουσίας να διαχωριστούν από τη λευκή ανωτερότητα και τις οργανωμένες συλλογικότητες μίσους.»

Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: Αφενός οι moderators της εταιρείας θα αρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα να κατεβάζουν το σχετικό περιεχόμενο, όταν ορίζεται σαφώς με φράσεις τύπου «είμαι υπερήφανος λευκός εθνικιστής». Αυτό φυσικά δεν μπορεί να αγγίξει τις λιγότερες εκδηλωτικές μορφές αυτών των ιδεών και όπως επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, η νέα πολιτική δεν θα αγγίξει αμέσως τους πιο διακριτικούς.

Αφετέρου, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, όσοι χρήστες ανεβάσουν ή αναζητήσουν τέτοιο περιεχόμενο θα βλέπουν μπροστά τους ένα pop-up που θα τους στέλνει πακέτο στην Life After Hate, μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2011 από πρώην ρατσιστές εξτρεμιστές με σκοπό να υποστηρίξει άλλους ανθρώπους που θέλουν να αφήσουν πίσω τους το μίσος.

Φυσικά από την απόφαση μέχρι την εφαρμογή ενός ξεκάθαρου attitude απέναντι στο ακροδεξιό περιεχόμενο υπάρχει τεράστιο χάσμα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του The Verge, οι moderators του Facebook στις ΗΠΑ πολύ συχνά έχουν λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα για να αποφασίσουν το αν ένα post θα μείνει ή θα φύγει από το site.

Πάντως ανεξάρτητα από το αν θα δουλέψει η νέα πολιτική, για τους λάτρεις της στατιστικής όσοι εκεί έξω εξεγερθούν με τη συγκεκριμένη απόφαση χρειάζονται κατά 99.73% όντως βοήθεια.

(πηγή)

Best of internet