Quantcast
THE STREAM

Λίγο πιο κοντά στο έμφραγμα φέρνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο τους ατμιστές, σύμφωνα με έρευνα

Αν πιστεύατε ότι είστε safe τώρα που καπνίζετε κάτι που μυρίζει πεπόνι, είστε πολύ γελασμένοι


THE NEWSROOM · 8 Μαρτίου 2019

Άλλον ένα σημαντικό κίνδυνο φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι ανά τον κόσμο ατμιστές, εκτός από το να έρχονται αντιμέτωποι με σπάνιες μεν, υπαρκτές δε random εκρήξεις των ηλεκτρονικών τους τσιγάρων. Το θέμα αυτή τη φορά είναι καθαρά ιατρικό, καθώς σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, το αγαπημένο σπορ των ατμιστών ανεβάζει σοβαρά τις πιθανότητες για έμφραγμα και στεφανιαία νόσο.

Η έρευνα, την οποία επέβλεπε ο επίκουρος καθηγητής Μοχιντέρ Βιντιάλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, ανέλυσε στοιχεία από 96.500 ανθρώπους και ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, αν και αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική επιστημονική δημοσίευση δεν έχει γίνει ακόμη.

Το βασικό πόρισμα της έρευνας πάντως είναι ότι όσοι ατμίζουν, με τη μέση ηλικία να είναι 33 ετών, είχαν 56% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα, 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό και 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους απέχουν. Διπλάσια ήταν και η πιθανότητα να εμφανιστούν κατάθλιψη, άγχος και άλλα συναισθηματικά προβλήματα.

Επίσης, μέσω της απομόνωσης διάφορων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (ηλικία, φύλο, βάρος σώματος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση κ.ά.), η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 34% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα, 25% πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και 55% πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Όπως δήλωσε ο δρ. Βιντιάλ:

«Μέχρι τώρα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τα καρδιαγγειακά επεισόδια που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα νέα δεδομένα αποτελούν μια πραγματική κλήση αφύπνισης και θα πρέπει να ωθήσουν σε περισσότερη δράση και ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Όταν ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνει ως 55% για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε σχέση με τους μη ατμιστές, δεν θα ήθελα κανένας από τους ασθενείς μου ή τα μέλη της οικογένειας μου να ατμίζει. Ψάχνοντας βαθύτερα, βρήκαμε ότι, άσχετα από το πόσο συχνά κάποιος χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν το κάνει καθημερινά ή μόνο μερικές μέρες της εβδομάδας, πάλι είναι πιθανότερο να πάθει έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο.»

Μη βιάζεστε να παρατήσετε το άτμισμα για να ξαναγυρίσετε στο κανονικό τσιγάρο πάντως, καθώς οι κανονικοί καπνιστές απειλούνται ακόμη περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα έχουν κατά 165% μεγαλύτερη πιθανότητα για έμφραγμα, κατά 94% μεγαλύτερη πιθανότητα για στεφανιαία νόσο και κατά 78% μεγαλύτερη πιθανότητα για εγκεφαλικό, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Στην ίδια σύγκριση, έχουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα για υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη και άγχος.

Όπως τόνισε ο κ. Βιντιάλ

«Το κάπνισμα τσιγάρου ενέχει πολύ μεγαλύτερο πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα είναι ασφαλές»

Να σημειωθεί πάντως ότι η έρευνα δε μπορούσε να γνωρίζει a priori το σε τι κίνδυνο (από καρδιαγγειακής άποψης) βρισκόταν ένας άνθρωπος πριν ξεκινήσει το άτμισμά του. Μπορεί και να κινδυνεύετε μπορεί και όχι, θα το δούμε (ή βασικά εσείς θα το δείτε).

Ούτως ή άλλως, μέχρι τότε θα μας έχει ξεκάνει όλους η Herbalife.

(πηγή)

 

Best of internet