Quantcast
THE STREAM

Όχι, ο Πούτιν δεν θα χακάρει τις ελληνικές εκλογές (αν και θα μέτραγε)

Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο Αμερικανός πρέσβης ΔΕΝ μας επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν προσπαθεί να ανακατευτεί στις εκλογές μας


THE NEWSROOM · 6 Μαρτίου 2019

Χωριάτικη σαλάτα με οκτώ κιλά φέτα από πάνω έγιναν για άλλη μια φορά τα Ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία έπαθαν ΟΑΚΚΕ μετά από κάποιες σχετικά αόριστες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα, Τζέφρι Πάιατ. Όλα ξεκίνησαν από μια ομιλία του σε χθεσινή εκδήλωση του think tank Ατλαντικό Συμβούλιο, με θέμα την παραπληροφόρηση , όπου ο Πάιατ έκανε το λάθος να βάλει στην ίδια παράγραφο την ορθόδοξη αδερφή μας χώρα (η Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν είναι αυτή) και την ανάμειξη σε ξένες εκλογές.

H οποία ανάμειξη σε ξένες εκλογές είναι πολύ τζιζ θέμα για τη χώρα του Πάιατ και ως γνωστόν μονοπωλεί τη συζήτηση στις ΗΠΑ εδώ και δυόμιση χρόνια (από την εκλογή Τραμπ, δηλαδή). Έτσι, στο επίμαχο σημείο ο Τζέφρι Πάιατ είπε το εξής:

«Όπως είπα, οι ανοικτές μας κοινωνίες είναι ευάλωτες σε αυτά τα νέα εργαλεία. Το μάθαμε με οδυνηρό τρόπο στις ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές. Εχουμε δει ενδείξεις για αυτού του είδους τη χειραγώγηση της πληροφορίας στην Ελλάδα. Είδαμε ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, την απόπειρα να υπονομευθεί ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχουμε δει ενδείξεις για απόπειρα ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, αλλά ο στόχος αυτής της εκδήλωσης απόψε είναι να τεθούν σε εγρήγορση και να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, ο ελευθέρος Τύπος της Ελλάδας -όλοι εξαιρετικά ισχυροί.»

Δυστυχώς κάποιοι παρόντες συντάκτες είτε παράκουσαν, είτε έγιναν triggered με την προοπτική του να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα Russiagate να έχουμε να ασχολούμαστε, οπότε η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί από τον ΑΝΤ1, ο οποίος το παρουσίασε και σαν αποκλειστικό (φυσικά το λινκ πλέον δεν λειτουργεί):

Δείτε το βίντεο:

Ευτυχώς ή δυστυχώς, ανάλογα δηλαδή με το πόσο ρωσόδουλος είστε, αυτό δεν ήταν το πραγματικό περιεχόμενο της τοποθέτησης Πάιατ, ο οποίος ακριβώς είπε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο για την Ελλάδα. Το χαμένο νόημα φαίνεται ακόμα καλύτερα από το απόσπασμα στα αγγλικά:

«I cannot tell you that I have seen evidence of efforts in order to meddle in Greece’s upcoming elections…»

Ο χαμός που δημιουργήθηκε ανάγκασε τελικά τον πρέσβη των ΗΠΑ να τοποθετηθεί μέσω Twitter για να το ξεκαθαρίσει, το οποίο περιείχε και ακριβή καταγραφή των δηλώσεών του:

Το αίνιγμα για την Ρωσική παρέμβαση – φάντασμα λύθηκε μετά από δημοσίευση – σχόλιο ενός δημοσιογράφου του ΑΝΤ1, ο οποίος δήλωσε πως άκουσε now αντί για not.

Κάπως έτσι δηλαδή:

«I can now tell you that I have seen evidence of efforts in order to meddle in Greece’s upcoming elections…»

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε εδώ πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρέσβης των ΗΠΑ αναγκάζεται να σχολιάσει ελληνική παραπληροφόρηση:

Πάντως το φανταστικό ακόμη σενάριο της ανάμειξης Ρωσικού δακτύλου στις ελληνικές εκλογές είναι πολύ διασκεδαστικό για να το αφήσουμε έτσι. Θα μπορούσαμε να δούμε αυτούς τους υπέροχους τυπάρες να είναι ξαφνικά πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Αυτοί θα ήταν λοιπόν κάποιοι προτεινόμενοι για εκλεκτοί του Πούτιν:

Αυτό βασικά:

 

Best of internet