Quantcast
THE STREAM

Ποινικές διώξεις για τη φωτιά στο Μάτι σε Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18, για εγκληματική αμέλεια

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την ποινική δίωξη 20 συνολικά προσώπων για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού


THE NEWSROOM · 5 Μαρτίου 2019

Δικαστικές εξελίξεις με κάμποσα υψηλά πρόσωπα φαίνεται πως υπάρχουν στο ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής το καλοκαίρι, οι οποίες άφησαν πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς. Μετά από έρευνα μηνών, οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση άσκησαν ποινικές διώξεις για το ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στους επιφανείς που θα διωχθούν για σειρά αδικημάτων είναι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς και μια σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Οι ποινικές διώξεις θα είναι πάντως πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχουν να κάνουν με τρία αδικήματα: Εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι για τα εν λόγω αδικήματα, οι προβλεπόμενες ποινές φτάνουν μέχρι και τα πέντε χρόνια φυλάκισης, αν και με τη συνθήκη της συρροής των ανθρωποκτονιών είναι δυνατόν υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια φυλάκισης. Εκτός από τις διώξεις, οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκδόθηκε απαλλακτική διάταξη από την εισαγγελία της Αθήνας, η οποία περιλαμβάνει 4 πρόσωπα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων, χωρίς όμως να προκύψει ένδειξη ενοχής τους.

Εκτός από τη Δούρου και τον Ψινάκη, στη λίστα με τους famous υπάρχουν ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τζερούδης, ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, που τότε ήταν υπαρχηγός, καθώς και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ενώ ούτε ο 65χρονος που έβαλε την αρχική φωτιά στο Νταού Πεντέλης λείπει από το κατάστιχο. Στη συνέχεια, η υπόθεση θα πάει στον ανακριτή λόγω σοβαρότητας, παρότι οι διώξεις είναι πλημελληματικές.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για την αξιολόγηση από τη μεριά των εισαγγελέων, οι δικαστές δεν συμπεριέλαβαν στα αίτια της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση. Αντίθετα,χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα για τις ευθύνες των αρχών:

«απόλυτη ασυνεννοησία, χάος και κατάρρευση του συστήματος, γενικευμένες ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς»

Και δεν ξέρουμε καν αν πρόλαβαν να διαβάσουν τις δηλώσεις του Ψινάκη ότι έλειπε σε πάρτι τη μέρα της φωτιάς.

 

Best of internet