Quantcast
THE STREAM

Πιο καρπερό το σπέρμα των ανδρών που το φλογίζουν, νέα έρευνα δείχνει

Μια μελέτη από επιστήμονες του Χάρβαρντ μπορεί να είναι η ελπίδα για τους πυρπολητές που θέλουν να γίνουν οικογενειάρχες


THE NEWSROOM · 6 Φεβρουαρίου 2019

Ένα πανίσχυρο επιχείρημα υπέρ της χρήσης του γνωστού θαυματουργού φυτού αναδεικνύει μια νέα επιστημονική έρευνα των επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σύμφωνα με τα όσα ανακάλυψαν οι ερευνητές στην μελέτη τους στην Κλινική Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι άνδρες που έχουν καπνίσει κάνναβη στη ζωή τους παράγουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους, σε σχέση με όσους δεν το έβαλαν ποτέ στο στόμα τους.

Επίσης, το πόρισμα των επιστημόνων βρήκε ότι η ποιότητα του σπέρματος ανάμεσα σε πρώην και νυν χρήστες κάνναβης δεν έχει μεγάλη διαφορά. Η απρόσμενη (σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντα) αυτή ανακάλυψη  έρχεται να ανατρέψει τη μέχρι τώρα κυρίαρχη αντίληψη για το ζήτημα, η οποία είχε προκύψει από παλαιότερες μελέτες.

Η άποψη που κυριαρχούσε ανέφερε λοιπόν ότι η χρήση της μαριχουάνας επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών, αν και τα συμπεράσματα αυτά είχαν εξαχθεί από μελέτες που είχαν γίνει σε ζώα ή σε άνδρες που από ναρκωτικά του έδιναν και καταλάβαινε. Το πράγμα αλλάζει όμως αν κάποιος κάνει μετριοπαθή χρήση, όπως όλα δείχνουν.

Η δημοσίευση των ερευνητών, των οποίων επικεφαλής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο, έγινε στο περιοδικό “Human Reproduction” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας. Το δείγμα τους σε σπέρμα και αίμα προερχόταν από 662 άνδρες με μέση ηλικία 36 ετών, από τους οποίους οι 365 (ποσοστό 55%) ήταν χρήστες κάνναβης στο παρελθόν (το 44%) ή στο παρόν (το 11%). Η δε μέση χρήση ήταν δύο τσιγάρα μαριχουάνας την εβδομάδα μεταξύ 2000-2017.

Όπως έδειξε η ανάλυση, οι χρήστες κάνναβης είχαν κατά μέσο όρο 62,7 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου σπέρματος, ενώ όσοι δεν είχαν ποτέ καπνίσει μαριχουάνα, είχαν κατά μέσο όρο 45,4 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου. Μόνο το 5% των καπνιστών κάνναβης είχαν συγκεντρώσεις κάτω των 15 εκατομμυρίων ανά χιλιοστόλιτρο (το όριο του φυσιολογικού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), έναντι 12% των μη καπνιστών/χρηστών. Επίσης, η έρευνα βρήκε ότι ανάμεσα στους καπνιστές μαριχουάνας, τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια δρ. Φέιμπι Νασάν:

«Τα ευρήματά μας ήσαν αντίθετα με αυτό που αρχικά είχαμε υποθέσει. Όμως συνάδουν με δύο διαφορετικές ερμηνείες: η πρώτη είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα χρήσης μαριχουάνας μπορούν να ωφελήσουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων λόγω επίδρασης στο ενδοκανναβινοειδικό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στη γονιμότητα, αλλά τα οφέλη αυτά χάνονται με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης μαριχουάνας.

Η δεύτερη εξίσου εύλογη εξήγηση είναι ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως το κάπνισμα μαριχουάνας.»

Ενώ σύμφωνα με τον Χόρχε Τσαβάρο:

«Αυτά τα απρόσμενα ευρήματα δείχνουν πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε για τις επιπτώσεις της μαριχουάνας στην αναπαραγωγική υγεία και, στην πραγματικότητα, στην υγεία γενικότερα. Τα ευρήματά μας πρέπει να ερμηνευθούν πάντως με επιφύλαξη, ενώ είναι ανάγκη να διερευνηθούν περαιτέρω οι επιπτώσεις της μαριχουάνας στην υγεία.

«Η ποιότητα του σπέρματος είναι κακός προγνωστικός δείκτης γονιμότητας, συνεπώς τα ευρήματα δεν πρέπει να ερμηνευθούν ότι κατ’ ανάγκη υπάρχει καλύτερη γονιμότητα χάρη στη χρήση κάνναβης.»

Φυσικά τα βιβλία της βιολογίας δε θα ξεκινήσουν να γράφονται από αύριο, αλλά σε περίπτωση που θέλετε και να το πυρπολείτε (με μέτρο) και να γίνετε οικογενειάρχες, ένα νέο λαμπρό μέλλον φαίνεται πως ανατέλλει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Best of internet