Quantcast
THE STREAM

Να φορολογήσει βάναυσα τους influencers ετοιμάζεται το ανελέητο Δημόσιο

Ούτε καν η Σίσυ Ζουρνατζή δε μπορεί να γλιτώσει από την εφορία σε αυτή την δύστυχη χώρα


THE NEWSROOM · 5 Φεβρουαρίου 2019

Τρία πράγματα είναι βέβαια στη ζωή, σύμφωνα με ένα γνωμικό: Ο θάνατος, οι φόροι και η τηλεοπτική επιβίωση του Μένιου Φουρθιώτη. Αντιμέτωπος με αυτή την πραγματικότητα είναι έτοιμος να έρθει ο ανθηρός επιχειρηματικός κλάδος του ντόπιου influencing (του οποίου η Ryanair έχει ήδη κυριολεκτικά ψαλιδίσει τα φτερά κόβοντας τις πτήσεις για Μύκονο) ο οποίος μπορεί να γλίτωσε μεν την επίσκεψη του Θεριστή, αλλά πρόκειται να μπει στο φορολογικό στόχαστρο του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σκοπεύει να ξεκινήσει κανονικά και με το νόμο τους δεκάδες καλλιτέχνες, celebrities και λοιπούς influencers που ασκούν το ευγενές άθλημα της έμμεσης διαφήμισης προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω social media. Υπάρχει κιόλας μάλιστα η πρώτη λίστα με ονόματα: Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ήδη εντοπίσει κάμποσους celebrities να διαφημίζουν προϊόντα χωρίς να δηλώνουν το τι πήραν γι’αυτό, τους οποίους και θα καλέσουν για τη λυπητερή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών της ΑΑΔΕ, εκτός από τα κλασσικά όπως ρούχα, κοσμήματα ή παπούτσια, το influencing πλέον αναλαμβάνει και υπηρεσίες κοµµωτικής, ταξιδιωτικά γραφεία, είδη διατροφής, πλαστικούς χειρουργούς, κέντρα αδυνατίσµατος ή ακόµη και κέντρα αισθητικής. Μετά τη σύγκριση της λίστας που κατάρτισαν με τις φορολογικές δηλώσεις των επωνύμων, βρέθηκε ότι οι περισσότεροι influencers δεν έχουν δηλώσει εισόδημα από το εν λόγω promotion.

Κανείς δεν σκέφτεται λογικά το τι θέσεις εργασίας και τι πλούτο για τη χώρα παράγει το εν λόγω επάγγελμα:

H ΑΑΔΕ υποστηρίζει πως γνωρίζει από τώρα τη δικαιολογία που θα χρησιμοποιήσουν οι influencers: Πιο συγκεκριμένα, θα δηλώσουν πως δεν αποκρύβουν κανένα εισόδημα, γιατί η ανταλλαγή δεν περιλαμβάνει χρήματα: Δίνουν τη δημοσιότητα και την επιρροή που έχουν προς το καταναλωτικό κοινό και παίρνουν τζάμπα υπηρεσίες και προϊόντα από τις εταιρείες που διαφημίζουν.

Από τη μεριά τους οι αρχές δηλώνουν πως το επιχείρημα είναι άκυρο, αφενός γιατί η συγκεκριμένη συναλλαγή γίνεται σε τακτική βάση και αφετέρου γιατί και η πληρωμή σε είδος, παραμένει πληρωμή και άρα αποτελεί εισόδημα. Κατά συνέπεια, οι influencers θα καλεστούν σαν κοινοί θνητοί να φέρουν αποδείξεις εισοδήματος και τις σχετικές επαγγελματικές συμβάσεις.

Στη συνέχεια, ο έλεγχος θα κρίνει το αν όλα αυτά δηλώθηκαν ή πιστολιάστηκαν μεγαλοπρεπώς. Δεν είναι όμως μόνο τα πρόσωπα που θα κληθούν να απολογηθούν: Και οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με influencers θα ελεγχθούν, προκειμένου να φανεί το αν εξέδιδαν παραστατικά. Αν χρειαστεί, θα φάνε και έξτρα φόρους και τόκους.

Σε αυτή τη χώρα, ακόμη και το φάμπιουλους περνάει από Μνημόνιο.

 

 

Best of internet