Quantcast
THE STREAM

Ο Ζαχίρ κέρδισε κάτι πολύ περισσότερο από μια ποδιά σε ένα reality

Οι κριτές του Masterchef δοκίμασαν το πιάτο του, άκουσαν και μια ιστορία που περιέχει μαγειρική και κάτι πιο σημαντικό από αυτή


THE NEWSROOM · 23 Ιανουαρίου 2019

Κατά κανόνα, ασχολούμαστε με τα reality της τηλεόρασης, είτε επειδή είναι αστεία, όπως το Masterchef, είτε επειδή διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης μας, όπως το Power of Love. Κάπως έτσι βρεθήκαμε χτες να μιλάμε για κρατς και άψητα κοτόπουλα την επόμενη της πρεμιέρας του Masterchef 2019, όμως στο δεύτερο επεισόδιο του νέου reality είδαμε κάτι που δε συνηθίζεται.

Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας; Ο αριθμός τους συνήθως ανακινείται από έγκριτα μέσα σαν το Μακελειό και την Ελεύθερη Ώρα που μιλάνε για λαθροεισβολείς, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες όμως είναι αρκετοί ώστε να φτάσει και στιγμή που ένας άνθρωπος σαν τον 28χρονο Ζαχίρ από το Αφγανιστάν, που ζει στην Ελλάδα 13 χρόνια, θα βγει στην κάμερα του Masterchef (ολόκληρο το βίντεο εδώ).

13 χρόνια στην Ελλάδα, πολύ περισσότερα μακριά από το σπίτι του

Ο Ζαχίρ γεννήθηκε το 1990 και ήθελε κι αυτός να γίνει μάγειρας από μικρός, όμως αν ζεις στο Αφγανιστάν ακόμη κι αυτό δεν είναι εύκολο. Οι γονείς του τον έστειλαν 10 χρονών στο Ιράν, όπου δούλεψε σε οικοδομή από παιδάκι, έμεινε σε κέντρο κράτησης, έφαγε άγριο ξύλο από την αστυνομία.

Αποφάσισε να φύγει και να έρθει στην Ελλάδα για να βρει άκρη: Έμεινε σε παγκάκια, δούλεψε ξανά από μικρός, πήγαινε στο σχολείο το βράδυ. Το πάλεψε, τελείωσε το Γυμνάσιο, με τα χίλια ζόρια και κόντρα σε ένα αδιάφορο σύστημα που δεν τον βοηθούσε μπήκε σε κρατική σχολή μαγειρικής.

Όχι ότι συγκινήθηκε κανένας από την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Ζαχίρ. Όταν προσπαθούσε να δουλέψει σε καταστήματα επισιτισμού, τα αφεντικά δεν ψήνονταν να απασχολήσουν έναν Αφγανό:

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρω δουλειά. Μία φορά με ρώτησαν ‘από πού είμαι’. Είπα από το Αφγανιστάν και μου είπε ‘εγώ δεν είμαι μ@@@κας να βάλω Αφγανό στο μαγαζί μου’. Ντράπηκα εκεί για τον εαυτό μου. Ντράπηκα γιατί είμαι Αφγανός. Εγώ δεν μπορώ να πω σε έναν άνθρωπο δεν σε παίρνω στη δουλειά γιατί είσαι Αφγανός ή γιατί είσαι μαύρος. Εγώ πρέπει να δω την ομορφιά των ανθρώπων, από μέσα τους.»

Η ζωή όμως πολλές φορές έχει πολλά ακόμη πακέτα να σου δώσει. Το 2009 ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έφτασε στο χωριό του Ζαχίρ. Ο πατέρας του και η αδερφή του σκοτώθηκαν, και το όνειρό του πλέον είναι να δει ξανά τη μάνα του, που έχει να τη δει από το 2009.

Και κάτι ακόμη: Ο Ζαχίρ θέλει να αποδείξει ότι «δεν είμαι εγώ ένας Αφγανός, που νομίζεις εσύ ότι είμαι εγκληματίας. Εγώ είμαι ένας Αφγανός, που έχω ταλέντο», όπως είπε.

Οι τρεις κριτές άκουσαν τα λόγια του και δοκίμασαν το πιάτο του. ‘Οπως είπε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, η ιστορία του ξεπερνάει το Mastechef, αν και δεν είναι αυτή που του έδωσε την ποδιά και πάσο στην επόμενη φάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Την ποδιά θα στη δώσουμε γιατί αυτό που δοκιμάσαμε μας άρεσε. Το άλλο που άκουσα με έκανε να αισθανθώ πάρα πάρα πολύ μικρός.»

Ίσως είναι η ευκαιρία να κερδίσει ο Ζαχίρ λίγο από χαμένο χρόνο που έχασε, εννοείται φυσικά μαγειρεύοντας. Δείτε το βίντεο:

Αν ο Ζαχίρ μπει μια μέρα ως Masterchef πλέον στα μαγαζιά που τον έδιωχναν, θα μιλάμε για ένα από τα καλύτερα comeback που έχουμε δει σε αυτή τη χώρα.

 

Best of internet