Quantcast
THE STREAM

Η Gillette κυκλοφορεί αντισεξιστική διαφήμιση και το άνδροnet καλεί 10η Σταυροφορία

Η αντίδραση στην διαφήμιση της εταιρείας με τα ξυραφάκια από ένα συγκεκριμένο κομμάτι του Ίντερνετ είναι τόσο υστερική όσο και ξεκαρδιστική


THE NEWSROOM · 16 Ιανουαρίου 2019

Καιρό είχαμε να ζήσουμε τέτοιο όλεθρο στις τάξεις του Ίντερνετ με τόσο σοβαρή αιτία, ο οποίος μάλιστα να εκτείνεται από την Ελλάδα μας μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Όλα ξεκίνησαν από την νέα διαφήμιση της πασίγνωστης εταιρείας παραγωγής ξυραφακίων: Τη Gillette.

Ποιος μπορεί να νοιάζεται για διαφημίσεις ξυραφακίων εκτός από τους φαντάρους και τον παππού σας; Πολύς κόσμος όπως φαίνεται, με το κλου να είναι ότι η Gillette αποφάσισε να κάνει μια ιστορική αλλαγή, πιάνοντας τον παλμό των νέων αντιλήψεων σχετικά με το σεξισμό, το φύλο, το κίνημα #MeToo και άλλα πράγματα, αλλά και πολύ πιθανώς σκεπτόμενη επίσης ότι ένα Μπιλμπάο δημοσιότητας συνεχίζει να είναι πολλή δημοσιότητα.

Το αποτέλεσμα είναι αφενός το επί 30 χρόνια σλόγκαν της Gillette να μετατραπεί από «ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει ένας άντρας» σε «ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνουν οι άντρες». Aφετέρου, το διάρκειας 1’49” κλιπάκι ονόματι «We Believe: the Best Men Can Be» είναι πρακτικά αφιερωμένο στο κίνημα #MeToo αλλά περιέχει και εικόνες που έχουν να κάνουν με το σεξισμό σε ταινίες και σε εργασιακά περιβάλλοντα, αλλά και σκηνές βίας μεταξύ ανδρών, ενώ ο εκφωνητής λέει το εξής:

«To bullying, το κίνημα #MeToo ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση, η τοξική αρρενωπότητα, είναι αυτό ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει ένας άντρας;»

Το βίντεο, το οποίο έγινε αμέσως viral και έχει ξεπεράσει τα 10000000 views σε λιγότερο από 3 μέρες, έχει προκαλέσει πάταγο. Τελείως αντικειμενικά, το μήνυμα της διαφήμισης είναι σε γενική κατεύθυνση, προσπαθώντας να πει ότι  η αρρενωπότητα, της οποίας το ξύρισμα και τα εργαλεία του είναι αρχετυπικά σύμβολα, μπορεί να υπάρξει χωρίς να συνδέεται με το σεξισμό, την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία, ενώ σίγουρα δεν επιτίθεται σε κάτι.
Ένα από τα θετικά σχόλια ήρθε από την κόρη του δολοφονημένου θρύλου για του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικάνων, Martin Luther King. Όπως είπε η Bernice King:

«Η διαφήμιση δεν είναι ενάντια στα αρσενικά. Είναι υπέρ της ανθρωπότητας.»

Προφανώς είναι αστείο ούτως ή άλλως κάποιος να παίρνει πάρα πολύ στα σοβαρά το κατηχητικό από μια εταιρεία όπως η Gillette ή η ιδιοκτήτριά της P & G (των οποίων αν ψάξει κανείς το ιστορικό δε θα βρει ακριβώς τον Martin Luther King), όμως αρκετούς η συζήτηση περί σεξισμού, #MeToo κλπ τους κάνει να αισθάνονται υπερβολικά άβολα. Έπρεπε να πάρουν θέση.

Όπως έχετε καταλάβει ήδη φυσικά, δεν ήταν όλες οι αντιδράσεις θετικές. Ο γνωστός ηθοποιός James Woods, ο οποίος είναι επίσης υποστηρικτής του Τραμπ, κατηγόρησε την εταιρεία πως μπαίνει στο τριπάκι του «μίσους προς τους άντρες» και ορκίστηκε πως θα μποϊκοτάρει τα προϊόντα της. Δείτε το βίντεο:

Η αντίδραση των λιγότερο διάσημων από τον Woods ήταν ακόμη πιο άμεση και πιο ορμητική από βουτιά του Καραγκούνη. Εκατοντάδες ίσως χιλιάδες υποστηρικτές των «ανδρικών δικαιωμάτων» έσπευσαν να επιτεθούν στην εταιρεία στα σχόλια του video στο Youtube με το επιχείρημα να είναι ότι συνδέει τον ανδρισμό με αρνητικές έννοιες και καταστάσεις. Τελικά οι admin πρέπει να έχουν φάει σημαντικό χρόνο από τη ζωή τους για να σβήνουν αμέτρητα από αυτά, ενώ και τα dislikes είναι πολύ περισσότερα από τα likes.

Τα δε σχόλια κινούνται σε ευρύ φάσμα:

Από υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου απέναντι στους πανίσχυρους γραφειοκρατικούς θεσμούς της παγκοσμιοποίησης (χμμμμμ)

Μέχρι υποστηρικτές της λευκής ευρωπαϊκής κουλτούρας και φυλής (ΧΜΜΜΜΜ)

Μέχρι τον απόλυτο παροξυσμό

Αν έχετε απογοητευτεί που δεν έχει ξεχωρίσει κάποιο ντόπιο αστέρι σε όλα αυτά, εμείς είμαστε εδώ για να σας φέρουμε τα χαρμόσυνα νέα: Μπορεί οι ειδήσεις (και άρα οι αντιδράσεις) να αργούν λίγο στην Ελλάδα, όμως τελικά καταφθάνουν θριαμβευτικά. Ήδη οι πρώτοι Έλληνες έχουν μπει στο χορό, με σχόλια στο facebook και σε site:

Αυτός εδώ ο εστέτ φίλος της έντονης τριχοφυΐας

Νομίζατε ότι θα έβγαινε η μέρα έτσι απλά, χωρίς έναν Μεγαλέξανδρο;

Όταν ο Τομ από ένα χρόνο πριν σου έχει μείνει αψέχαστος

Όταν η ορθογραφία σου αυτοκτονεί λόγω πένθους για τον ανδρισμό σου

Όταν στον ελεύθερό σου χρόνο γράφεις στίχους για τους Παπαροκάδες

Όταν θέλουν να σε κάνουν μαύρο χωρίς να ξέρεις καν αν θα παίζεις καλό μπάσκετ

Νομίζατε ότι θα έβγαινε η μέρα έτσι απλά, χωρίς Εβραίους;

 

Αυτή εδώ η καρδιά που είναι τόσο μεγάλη που χωράει και τη Gillette

Αυτός εδώ ο ευαίσθητος Ράμπο

Αυτός εδώ ο επίμονος κηπουρός

Μπορούμε με σχετική ευκολία να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα:

Gepostet von CyB3x am Dienstag, 15. Januar 2019

Best of internet