Quantcast
THE STREAM

Κοντινός γαλαξίας θα τρακάρει πάνω στο δικό μας και θα έχουμε πολύ κακό πρόβλημα, επιστήμονες ανακάλυψαν

Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου ίσως έρχεται καταπάνω μας με άγριες διαθέσεις


THE NEWSROOM · 4 Ιανουαρίου 2019

Δεν ξέρουμε αν έχετε κανονίσει κάτι για τα επόμενα δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε αυτά τα τελευταία νέα από το σύμπαν στο πλάνο σας, για να μην πέσετε έξω. Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι αστρονόμοι στην Αγγλία ανακάλυψαν ότι ένας γαλαξίας κοντινός στο δικό μας, πρόκειται να τρακάρει με την κοσμική μας γειτονιά.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε από τους αστροφυσικούς του Πανεπιστημίου του Durham στην Αγγλία, οι οποίοι μέσω των προσομοιώσεών που έκαναν για τον γαλαξία με το fabulous όνομα Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC) που περιστρέφεται χαρωπά γύρω από τον δικό μας, κατέληξαν στο ότι το LMC σκοπεύει να πέσει πάνω στο hood μας στο προσεχές μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το LΜC, που είναι και ο πιο φωτεινός γαλαξίας κοντά μας, είχε ξαναπλησιάσει τον δικό μας γαλαξία κάπου ενάμιση δισεκατομμύριο χρόνια πριν.

Η επίθεση του γιγαντιαίου κοσμικού μουσακά

Το ραντεβού όμως δεν πέτυχε, με αποτέλεσμα οι γαλαξίες μας τώρα να βρίσκονται σε απόσταση 163.000 ετών φωτός και το LMC να την κάνει μάλιστα με ταχύτητα 250 μίλια το δευτερόλεπτο. Και οι πιο παγωμένες καρδιές θερμαίνονται όμως: σύμφωνα με τις προσομοιώσεις των αστροφυσικών, το LMC θα επιβραδυνθεί τελικά και θα επιστρέψει στην αγκαλιά του Γαλαξία μας σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Παρότι το να μετατραπούν οι δύο γαλαξίες σε αστρικό μπριάμ, όπου αστέρια και πλανήτες θα κοπανάνε το ένα πάνω στο άλλο θα ήταν γαμάτο, μάλλον δε θα πάει έτσι η φάση. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως θα γλιτώσουμε το κοσμικό τραλαλά, καθώς το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου έχει βάρος ίσο με κάπου 250 δισεκατομμύρια φορές αυτό του Ήλιου μας, οπότε η πρόσκρουση θα προκαλέσει κάμποσα πραγματάκια.

Όπως είπε ο κοσμικός μύστης Καρλόφ Φρενκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας στο Durham:

«Ο Γαλαξίας θα ταρακουνήσει ολόκληρο το ηλιακό σύστημα το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί στο διάστημα. Εάν συμβεί αυτό, δεν βλέπω πώς οι απόγονοί μας, θα είναι σε θέση να επιβιώσουν.»

Δηλαδή να πάρουμε τηλέφωνο τον ασφαλιστή μας;

Να σημειώσουμε εδώ ότι δε χρειάζετε να τρέξετε αμέσως στο τηλέφωνο, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές της Βασιλικής Ακαδημίας Αστρονομίας, η πιθανότητα να λάβει χώρα τελικά το αστρικό τουρλουμπούκι παίζει μεταξύ 1% και 3%. Το δε ολοδικό μας ηλιακό σύστημα παίζει να τη σκαπουλάρει μεγάλο βαθμό, καθώς ο γαλαξίας μας είναι μεγάλος και μακρύς και τους χωράει όλους.

Όχι ότι δεν κινδυνεύουν και καθόλου οι διακοπές που θα έχουμε κανονίσει σε 2 δις χρόνια: Σε μια αρκετά Κθούλου εξέλιξη, η σύγκρουση ενδέχεται να ξυπνήσει τη μεγάλη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία, η οποία παίζει να μεγαλώσει μέχρι και δέκα φορές, να καταπιεί τα πάντα τριγύρω της και να σκορπίσει και μεγαποσότητες κοσμικής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, έτσι για τη φάση.

Να σημειωθεί εδώ πως οι επιστήμονες έχουν ήδη προβλέψει ένα ακόμη μεγαλύτερο κοσμικό Μπιλμπάο, το οποίο θα έρθει όταν πέσει πάνω μας ο γαλαξίας της Ανδρομέδας. Εκεί μπορείτε να είστε 100% βέβαιοι ότι θα τον πιούμε, μιλώντας συμπαντικά πάντα. Όπως τόνισε ο Φρενκ:

«Ο LMC είναι μεγάλος, αλλά δεν θα καταστρέψει εντελώς τον γαλαξία μας. Θα παράγει καταπληκτικά πυροτεχνήματα, αλλά δεν έχει τη μάζα για να δημιουργήσει μια τεράστια διαταραχή. Η σύγκρουση με την Ανδρομέδα θα είναι πραγματικός Αρμαγεδδών. Αυτό θα είναι πραγματικά το τέλος του Γαλαξία όπως το ξέρουμε.»

Καλό θα ήταν να βάλετε κι αυτό το σκηνικάκι στην ατζέντα σας, μας ευχαριστείτε μετά.

(πηγή)

 

Best of internet