Quantcast
THE STREAM

Με την ελληνική υπηκοότητα τιμήθηκαν οι τρεις ψαράδες που έσωσαν τόσους ανθρώπους στο Μάτι

Την ελληνική ιθαγένεια σε ανθρώπους που έπρεπε να την είχαν πάρει εδώ και δεκαετίες απένειμε ο Προκόπης Παυλόπουλος


THE NEWSROOM · 2 Ιανουαρίου 2019

Και επίσημα την ελληνική υπηκοότητα έλαβαν τιμητικά από το κράτος οι τρεις μετανάστες ψαράδες που έγιναν γνωστοί σε όλο το πανελλήνιο για το θάρρος τους στις φωτιές της ανατολικής Αττικής τον Ιούλιο του 2018. Ο 50χρονος Αιγύπτιος Ελ Χαΐμι Εμάντ, ο 46χρονος συμπατριώτης του Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και ο 35χρονος Αλβανός Τζέκα Γκάνι, επισκέφτηκαν μάλιστα το Προεδρικό Μέγαρο για να τιμηθούν από τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις πράξεις τους.

Από την πλευρά της πολιτείας η ιστορία είχε ξεκινήσει στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το Μάτι, όπου και τόνισε ότι το θάρρος και η αυτοθυσία τους πρέπει να αναγνωριστούν έμπρακτα και να τους δοθεί η ελληνική υπηκοότητα. Τη σκυτάλη πήρε  ο ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, που έδωσε εντολή στην Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας να προχωρήσει την σχετική διαδικασία με γοργούς ρυθμούς, ενώ έκανε και την προβλεπόμενη πρόταση προς τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο να πολιτογραφηθούν τιμητικά Έλληνες οι τρεις ψαράδες για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

Ο Αιγύπτιος Μαχμούντ Μούσα, ο οποίος ζει στην Ελλάδα 31 χρόνια, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τα εξής:

«Πάντα ένιωθα Έλληνας και τώρα, όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα μας δώσουν την ιθαγένεια, κάτι αισθάνθηκα μέσα στην ψυχή μου. Είναι δική μου χώρα, είναι η πατρίδα μου. Δεν μπορώ να σας πω πόσο χαρούμενος νιώθω που ακούω και τον πρωθυπουργό να μου λέει ‘είσαι από εδώ’.»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση του Αλέξη Χαρίτση για την τιμητική πολιτογράφησή τους, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 21 Δεκεμβρίου:

«… οι αλλοδαποί ΕΛ ΧΑΜΙΣΙ ΕΜΑΝΤ, ΜΟΥΣΣΑ ΜΑΧΜΟΥΝΤ και ΤΖΕΚΑ ΓΚΑΝΙ προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς την 23η Ιουλίου 2018 κατά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι Αττικής, οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί, έσπευσαν, ανάμεσα στους δεκάδες Έλληνες ψαράδες, αυτοβούλως με αυτοθυσία, αψηφώντας τον κίνδυνο, να σώσουν και έσωσαν δεκάδες συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, των οποίων οι ζωές κινδύνευσαν. Η αυταπάρνηση και η εξαιρετική συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο των συγκεκριμένων μεταναστών που διαβιούν μάλιστα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα επί σειρά ετών, συνιστούν πράξεις που εμπίπτουν τόσο στη γραμματική διατύπωση του νόμου περί προσφοράς εξαιρετικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, όσο και στο πνεύμα του και συνεπώς συντρέχει η προϋπόθεση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης του άρθρου 13 “τιμητική πολιτογράφηση” του ν.3284/2004…»

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα με την παρουσία των τριών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγιναν δεκτοί από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος με το οποίο απονεμήθηκε η υπηκοότητα σημαίνει ότι «η Ελλάδα έπραξε το χρέος της απέναντί σας και σε αυτό που κάνατε και ήταν αυτό που υποδεικνύει ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι «Η Ελλάδα που σας υποδέχεται είναι η Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης», κάτι το οποίο δε μπορεί να ειπωθεί μάλλον για τους εκατοντάδες ανθρώπους που περιμένουν αυτή τη στιγμή τα χιόνια στη Μόρια.

Εκτός από τον ΠτΔ, στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν ακόμη η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Χαρίτσης. Όπως τόνισε με τη σειρά του ο Αλέξης Χαρίτσης, όλοι οι πολίτες της χώρας εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς αυτούς τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση έσωσαν δεκάδες ανθρώπους.

Από την άλλη βέβαια αξίζει να αναρωτηθεί κανείς το πως ακριβώς μπορεί κάποιος να ζει και να δουλεύει 30 ολόκληρα χρόνια στην Ελλάδα και να μην έχει πάρει την ιθαγένεια, αλλά αυτή είναι μάλλον η μυστηριώδης γοητεία αυτής της χώρας.

(Πηγή: 1, 2, 3)

 

Best of internet