Quantcast
THE STREAM

Κάποια στιγμή θα έχουμε νέα παγκόσμια κρίση και τέτοια, δηλώνει το ΔΝΤ

Θα χαρίσουμε εθελοντικά όλοι την ψυχή μας στοn παγκόσμιο καπιταλισμό, μπορεί και όχι, θα δείξει


THE NEWSROOM · 11 Δεκεμβρίου 2018

Καλά νέα φέρνει το ΔΝΤ, σε περίπτωση που έχετε βαρεθεί ήδη τη ζωή έξω από μνημόνια και θα ψηνόσασταν να ξαναφάμε μια φορά στη μάπα τα απόνερα μιας παγκόσμιας ύφεσης. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον μιλώντας από τον οίκο Bloomberg στο Λονδίνο προειδοποίησε ότι τα σύννεφα της επόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται, παρότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι τελείως απροετοίμαστο.

Όπως δήλωσε ο Λίπτον, παρότι έχει ήδη περάσει μια δεκαετία από τον τελευταίο μεγάλο κουβά στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, η «αποτροπή κρίσεων είναι ανολοκλήρωτη».

Πιο συγκεκριμένα, είπε το εξής:

«Όπως το έχουμε θέσει και στο παρελθόν, τη σκεπή του σπιτιού πρέπει να την φτιάχνεις όσο έξω λάμπει ο ήλιος. Όπως όμως και πολλοί από εσάς, βλέπω τα σύννεφα να μαζεύονται και φοβάμαι ότι η δουλειά για την αποτροπή των κρίσεων δεν έχει ολοκληρωθεί.»

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ είπε επίσης ότι τα κράτη από μόνα τους δεν έχουν τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την επόμενη ύφεση, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που θα μπορούσαν να γεννήσουν μία νέα κατάρρευση.

«Θα έπρεπε να μας απασχολεί η δυναμική της νομισματικής μας πολιτικής», είπε σχετικά με την ικανότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και των άλλων κεντρικών τραπεζών να μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια στην περίπτωση μιας νέας ύφεσης, ενώ προειδοποίησε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα κρατικού δανεισμού περιορίζουν τη δυνατότητά τους να μειώνουν τους φόρους και να αυξάνουν τις δαπάνες.

Ο Λίπτον δήλωσε επίσης ότι το ΔΝΤ εισήλθε στην τελευταία κρίση χωρίς τους απαραίτητους πόρους, μέχρι που του παραδόθηκε ένας κουμπαράς αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τις κυβερνήσεις του κόσμου, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό οι ηγέτες του κόσμου να συμφωνήσουν να ολοκληρωθεί ο απολογισμός της οικονομικής δύναμης του ταμείου μέχρι την επόμενη χρονιά.

«Ένα μάθημα από την κρίση ήταν ότι το ΔΝΤ μπήκε σε αυτή χωρίς τους απαραίτητους πόρους, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε αυτό την επόμενη φορά.»

Αν χρειαστεί πάντως, εμάς ότι μας έχει μείνει το δίνουμε, και το σπίτι μας υποθήκη το βάζουμε για το ΔΝΤ.

Best of internet