Quantcast
THE STREAM

Το εμπορικό σήμα του χαλουμιού χάνει η Κύπρος, επειδή άργησε να καταθέσει χαρτιά στο δικαστήριο

Πολύ κακό πρόβλημα θα έχει το γνωστό τυρί


THE NEWSROOM · 5 Δεκεμβρίου 2018

Τεράστιο πλήγμα δέχτηκε πρόσφατα ο σύγχρονος Κυπριακός πολιτισμός, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που δικαίωσε μια εταιρεία που διεκδικούσε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δικαστική δικαίωση της εταιρείας σημαίνει πως κάθε εταιρεία στο νησί θα μπορεί να σφετεριστεί την ονομασία «χαλούμι» για το τυρί που παράγει, με όσες ανυπολόγιστες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα μάλιστα με τα Κυπριακά ΜΜΕ, σημαντικός λόγος για την αποτυχία στο δικαστήριο είναι μια απίστευτη αμπαλία του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, το οποίο απέτυχε να καταθέσει τις ενστάσεις για τη διεκδίκηση του εμπορικού σήματος από την εταιρία εντός της προθεσμίας που είχε δοθεί. Το συγκεκριμένο epic fail, το οποίο συγκρίνεται με το αντίστοιχο που έγινε στη δικογραφία του Ριχάρδου Μυλωνά, αν μη τι άλλο έχει γίνει αντιληπτό από το Υπουργείο, όπως προκύπτει από τη δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Κλέλιας Βασιλείου:

«Ήδη ο υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το υπουργικό Συμβούλιο ότι έχει διατάξει εσωτερική έρευνα για το τι ακριβώς έχει γίνει και οπωσδήποτε μόλις υπάρχουν νεότερα θα ενημερωθείτε. Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.»

Η κ. Βασιλείου συμπλήρωσε πως η απόφαση κατά βάση έχει να κάνει «κυρίως τον τρόπο με τον οποίον ένας ιδιώτης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ως ιδιώτης και μπορεί να πραγματεύεται το χαλούμι, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την πιστοποίηση του προϊόντος ως κρατικού προϊόντος» και πως «αποτελεί προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας η εξασφάλιση της τυποποίησης του χαλουμιού. Είναι εξέχουσας σημασίας για όλους μας, για ευνόητους λόγους».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Ανδρέας Καυκαλιάς, πάντως δήλωσε πολύ ανήσυχος από τις εξελίξεις γύρω από το χαλούμι, το οποίο θα έχει μάλλον πολύ κακό πρόβλημα:

«Οι ανησυχίες εντείνονται, αφού πληροφορίες φέρουν ιδιωτικές εταιρίες να προσφεύγουν δικαστικώς, κατά του κοινοτικού εμπορικού σήματος, το οποίο ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε κατοχυρώσει.

Eίτε λόγω ανεπάρκειας, πρόχειρων χειρισμών και παραλείψεων, είτε λόγω λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων ή και σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, εξακολουθεί να βρίσκεται στην απόλυτη στασιμότητα.»

Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε επίσης και το Δημοκρατικό Κόμμα της χώρας (ΔΗΚΟ), το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό πως τους έχει βαρέσει η γραφειοκρατία στο κεφάλι:

 «H απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι συνέπεια μνημειώδους προχειρότητας του δημοσίου τομέα.»

Εντάξει συμβαίνουν αυτά, κι εμείς έχουμε ξεχάσει τα κλειδιά μας σπίτι.

(πηγή)

Best of internet