Quantcast
THE STREAM

Κάπου 7 εκατομμύρια ευρώ μέσα μπήκε η Documenta 14 που ήρθε και στην Αθήνα μας

Η ζημιά μάλιστα είναι 2 εκατομμύρια ευρώ πάνω από την αρχική εκτίμηση


THE NEWSROOM · 30 Νοεμβρίου 2018

Στην πράξη εφαρμόστηκε μάλλον το slogan της «Learning from Athens», καθώς όπως όλα δείχνουν η Documenta 14 του 2017 πέτυχε στην Αθήνα έναν εξαιρετικά εντυπωσιακό κουβά από οικονομικής άποψης. Η Documenta του 2017 ήταν η πρώτη στα 63 χρόνια του θεσμού που έγινε σε δύο πόλεις: Εκτός από το Κάσελ  όπου γίνεται συνήθως, η περσινή Documenta έγινε ως γνωστόν και στην Αθήνα, με το τελικό αποτέλεσμα να εμφανίζει έλλειμμα ύψους 7,6 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από τον τελευταίο εσωτερικό έλεγχο που έγινε και αξίζει να σημειωθεί πως είναι η κάπου 2 εκατ. ευρώ πάνω από την αρχική εκτίμηση, ενώ τη λυπητερή για την από κοντά μελέτη των indigenous θα πληρώσουν οι δύο μέτοχοι της εταιρείας που συστάθηκε για την πραγματοποίηση της έκθεσης, οι οποίοι είναι ο δήμος του Κάσελ και το κρατίδιο της Έσσης.

Ο λόγος για το οικονομικό φιάσκο ήταν η εμφάνιση στην Αθήνα, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ. Όπως αναφέρεται, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης του 2017, Άνταμ Σίμτσικ είχε κάνει τα παράπονά του, καθώς ο προϋπολογισμός ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ που είχε γίνει δεν έφτανε για να πάει η Documenta ως μέχρι την εξωτική φτώχεια της Αθήνας και να βγάλει και κανένα ψιλό, με μια σημαντική λεπτομέρεια να είναι ότι τα μισά έσοδα έπρεπε να τα φέρουν οι χορηγοί, τα εισιτήρια και το merchandise.

Ένα άλλο πρόβλημα με τα έσοδα είναι ότι στο ίδιο το Κάσελ, δεν υπάρχουν οι υποδομές για να καλυφθούν οι πολλοί επισκέπτες, με τα νούμερα να είναι 891.500 άνθρωποι στο Κάσελ και 330.00 στην Αθήνα. Το μαγαζί πάντως δεν πάει για φούντο, καθώς η διοργανώτρια εταιρεία θα αυξήσει το μπάτζετ για το επόμενο επεισόδιο. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος του Κάσελ και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της έκθεσης, Kρίστιαν Γκέσελε:

«Σε κάθε περίπτωση, μετά από μια σύντομη περίοδο σε ρηχά νερά, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε ταξίδι, το καράβι πλέει ξανά σταθερά.»

Έμαθαν από την Αθήνα τον κουβά πάντως, κάτι είναι κι αυτό.

(πηγή)

 

Best of internet