Quantcast
THE STREAM

Κανονικότατα θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ τους τα μοναστήρια, αποφάσισε το ΣτΕ

Όλα τα ακίνητα των μοναστηριών που δε χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς ή κοινωφελείς σκοπούς θα φορολογούνται κανονικά


THE NEWSROOM · 6 Νοεμβρίου 2018

Δε νομίζουμε πως πρόκειται να τους αρέσει και πολύ, σε κάθε περίπτωση όμως ήρθε η ώρα και το επίγειο Βασίλειο του Κυρίου να νιώσει το άγγιγμα αγάπης που λέγεται ΕΝΦΙΑ. Αυτό τουλάχιστον υπαγορεύει η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία καταλήγει ότι όλα τα ακίνητα των μοναστηριών που δεν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς θα πληρώνουν κανονικά ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση μάλιστα καλύπτει τόσο τις ιδιοκτησίες τόσο των μοναστηριών της Εκκλησίας της Ελλάδας όσο και τα franchise του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το μένος του ΣτΕ προέκυψε μετά από αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλλει η Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής, όταν της ήρθε μια λυπητερή ύψους 259.395 ευρώ για το οικονομικό έτος 2014.

Η Ιερά Μονή αρνήθηκε να υποκύψει και ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών να ξαναϋπολογίσει το τι ΕΝΦΙΑ οφείλει για τα ακίνητά της. Όταν το υπουργείο την αγνόησε, η Μονή έκανε προσφυγή στο ΣτΕ, όπου ζήτησε να ακυρωθεί όχι απλά ως συνταγματικός αλλά και ως αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο νόμος 4223/2013. Το σημαντικό για τη Μονή σκέλος του νόμου είναι εκείνο που προβλέπει ότι τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για λατρευτικές / θρησκευτικές ή κοινωφελείς λειτουργίες των Μονών αλλά αξιοποιούνται οικονομικά με ενοικιάσεις και παραχωρήσεις, δεν θα απαλλάσονται από τον ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ομλομέλεια του ΣτΕ έκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ότι οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και η αντίστοιχη διάταξη της ΕΣΔΑ δεν παραβιάζονται, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλλεται δεν θα δημιουργήσει τόσο μεγάλο βάρος που (Θεός φυλάξοι!) να κλονίσει την εκκλησιαστική περιουσία ή να μηδενίσει την αξία των ακινήτων. Με λίγα λόγια η τολμηρή Μονή πήγε κουβά και τώρα όλα τα μοναστήρια έχουν μόνο τον Ανώτατο Κριτή για να βρουν το δίκιο τους.

Περιμένουμε τους αντάρτες της Μονής Εσφιγμένου που ξέρουν από αυτά να δείξουν το δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα.

(πηγή)

Best of internet