Quantcast
THE STREAM

Κατάληψη για χάρη του «Μακεδονία ξακουστή» έγινε σε σχολείο του Γέρακα

Οι μαθητές αποβλήθηκαν γιατί παρέλασαν μόνοι τους φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα και το 15μελές κήρυξε κατάληψη


THE NEWSROOM · 5 Νοεμβρίου 2018

Την πρώτη (περίπου) μακεδονομαχική κατάληψη σχολείου ευτυχήσαμε να ζήσουμε στην υπερήφανη χώρα μας. Όλα ξεκίνησαν τις μέρες πριν την παρέλαση, όταν ομάδα μαθητών του 1ου  ΓΕΛ Γέρακα ζήτησε από τους καθηγητές της να παρελάσει για την 28η Οκτωβρίου τραγουδώντας το γνωστό άσμα «Μακεδονία ξακουστή», με τους καθηγητές τους να το αρνούνται.

Η αλήθεια είναι πως ο τουλάχιστον συζητήσιμος θεσμός των μαθητικών παρελάσεων μάλλον δε χρειάζεται να αποκτήσει περισσότερο πάθος αυτού του είδους, η ομάδα των μαθητών όμως ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει στα σχέδια της, οπότε στην παρέλαση αποφάσισαν να αποκοπούν από τους υπόλοιπους και να πουν τα δικά τους. Το αποτέλεσμα όπως μπορείτε να δείτε από το installation των μαθητών μάλλον ταιριάζει περισσότερο με τα μαύρα μπλουζάκια γνωστής οργάνωσης με μεγάλη συγκέντρωση μπλεγμένων στα δικαστήρια καραφλών παρά με άσπρα πουκάμισα:

Ταυτόχρονα, τα συνθήματα που ακούγονται έχουν γραφτεί και στους τοίχους του σχολίου όπως φάνηκε στα ρεπορτάζ των καναλιών, με την προσθήκη ενός γνωστού, αγαπημένου, ενδεχομένως αρχαιοελληνικού συμβόλου:

Ο "αφελής" εθνικισμός των ΜΜΕ (με αφορμή την αποβολή μαθητών σε σχολείο στον Γέρακα)

• Όταν είσαι δημοσιογράφος και δεν "καταλαβαίνεις" τι είναι ένα στοχάδι ζωγραφισμένο μαζί με ένα "πατριωτικό" σύνθημα.• Όταν είσαι δημοσιογράφος, βλέπεις ένα βίντεο με παιδιά να λένε ότι έφτιαξαν μια διμοιρία* και να φωνάζουν στρατόκαυλα συνθήματα γύρω από έναν αρχηγό, αλλά η σκέψη που κάνεις είναι μήπως είναι άδικη η αποβολή.• Όταν είσαι δημοσιογράφος και ενώ γνωρίζεις πολύ καλά πόσο επικίνδυνη υπόθεση είναι η εξάπλωση του εθνικισμού/φασισμού/νεοναζισμού στα σχολεία, επιλέγεις να καλύψεις δημοσιογραφικά ένα τόσο λεπτό ζήτημα με αυτόν τον τρόπο για τα συμφέροντα του αφεντικού σου.• Όταν είσαι δημοσιογράφος στα δεξιά μέσα και υποτάσσεσαι στη νέα ρητορική των εθνικιστών που αφού έφτιαξαν τα τάγματα μίσους τους, τώρα κάνουν το άνοιγμα τους σε μεγαλύτερα ακροατήρια γαλουχημένα σε κάτι που ονομάζουν γενικά πατριωτισμό αλλά είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο στο δικό τους μυαλό, το μίσος προς τον άλλο και η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του.• Όταν είσαι δημοσιογράφος στα συριζαίικα μέσα και το άρθρο σου καταλήγει επίσης σε μια ημιτελή παράθεση γεγονότων, χωρίς κριτική, χωρίς να ψάχνεις ποιος και γιατί ανέδειξε ένα γεγονός αποβολής μαθητών και με τι σκοπό.ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.Εμείς αναρωτιόμαστε για όλα τα σκοτεινά σημεία αυτής της είδησης: τα πρώτα μεγάλα μέσα που το αναπαρήγαγαν, πως διαδόθηκε σε μέσα όλου του φάσματος χωρίς ρεπορτάζ. Είτε πρόκειται για ηλιθιότητα, είτε για προσπάθειες πατριδοκαπηλίας συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, εμείς οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε για να μην ξαναζήσουμε στημένα ρεπορτάζ με παλικάρια να συνοδεύουν γιαγιάδες στα atm…*διμοιρία: μικρό τμήμα στρατού ή αστυνομίας

Gepostet von ΤΖΙΖ am Sonntag, 4. November 2018

Τελικά, οι 6 μαθητές εισέπραξαν μια διήμερη αποβολή για την απόφασή τους να κάνουν τη δική τους φάση με τη “διμοιρία τους”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μαθητής στο βίντεο. Σαν απάντηση σε αυτό, το δεκαπενταμελές των μαθητών αποφάσισε να ξεκινήσει κατάληψη, με σκοπό να πιέσει τους καθηγητές να πάρουν πίσω την αποβολή. Οι δε μαθητές είχαν να δηλώσουν αυτό για το θέμα:

«Το Μακεδονικό είναι ένα μείζον ζήτημα της εποχής. Ως… πατριωτάκια μας εκφράζει και θέλαμε να πούμε τη γνώμη μας σε μια παρέλαση. Στην οποία δεν εκπροσωπούσαμε το 1ο ΓΕΛ αλλά την πατρίδα μας της Ελλάδα και τιμούσαμε τους προγόνους που έχουν κάνει ό,τι έχουν κάνει για μας.»

Όπως δήλωσε αναλυτικό ο κατασταλαγμένος (σύμφωνα με τον ίδιο) νεαρός:

Τελικά η κατάληψη σταμάτησε προσωρινά, καθώς την Τρίτη θα γίνει συνάντηση  του 15μελούς με τον Σύλλογο  διδασκόντων, την Ένωση Γονέων και τον Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Ακόμη πιο σημαντική είναι η γενική συνέλευση των μαθητών που θα γίνει την ίδια μέρα, με σκοπό οι μαθητές να μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά με κάλπες για το θέμα.

Να σημειωθεί πως οι καθηγητές σε δεύτερο χρόνο τόνισαν ότι η αποβολή έγινε για την απόσχιση και όχι για το σύνθημα. Οι αντιδράσεις σε αυτό είναι ανάμεικτες, καθώς οι αρμόδιοι φορείς όπως Ένωση Γονέων Δήμου Παλλήνης προσπαθούν να κρατηθεί κάτω η μπάλα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τους:

«Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων διατηρήσαμε τη ψυχραιμία μας και συνειδητά αποφύγαμε να συντηρήσουμε ένα “εν θερμώ κλίμα” που δυστυχώς πυροδοτήθηκε με τις ετερόκλητες και διαμετρικά αντίθετες απόψεις, εκ μέρους εξωγενών, εξωσχολικών παραγόντων για ίδιους σκοπούς και ίδιους λόγους.»

Ενώ σύμφωνα με το TVXS, κάποιοι από τους γονείς δήλωσαν ανήσυχοι από το κλίμα με τα γνωστά σύμβολα και συνθήματα:

«Η εικόνα που είδαμε είναι τρομακτική. Ελληνικές σημαίες πάνω από κάδους σκουπιδιών και συνθήματα μαύρα που θυμίζουν άλλες εποχές. Τα παιδιά μας που διαφωνούν φοβούνται να αντιδράσουν καθώς όταν ένα από τα παιδιά αντέδρασε, δέχτηκε σπρωξιές από τους πρωτεργάτες της κατάληψης.»

Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως πως κάποιοι από τους γονείς υποστηρίζουν τους μαθητές, καθώς όπως ανέφερε άλλος γονιός, με βάση φωτογραφίες που παίζουν στο facebook φαίνεται πως μέσα στην κατάληψη δεν υπήρχαν μόνο μαθητές, ενώ άλλοι συγγενείς παίρνουν μια ακόμη πιο ψύχραιμη στάση:

«Υπάρχουν μάλιστα συγγενείς μαθητών που στο fb απειλούν ότι θα κατέβουν να συμπαρασταθούν στα παιδιά με κουμπούρια!»

Στον αντίποδα, τους μαθητές που αποβλήθηκαν υποστήριξε ο γνωστός καθηγητής αρχαιοελληνικής ανθρωπολογίας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή:

«Από τη μια έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να προστατεύει τα παιδιά και να τα ξεκουράζει κι εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποβολές. Θα καταθέσω ερώτηση στη Βουλή την Δευτέρα. Να ερωτηθεί ο υπουργός Παιδείας για αυτό. Να τοποθετηθεί. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αποβληθούν, αν κάνουν χασίς.»

Ενώ από την όλη φιέστα δεν έλειψε ούτε η Μπουμπουλίνα της Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, η οποία ίσως να είναι και υποψήφια δήμαρχος Παλλήνης, όπως όλα δείχνουν:

«Είναι φανερό, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εφαρμόζει την συμφωνία των Πρεσπών ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ. Η Κύπρος είναι ελληνική και η Μακεδονία λοιπόν. Ελάτε να αποβάλλετε και μένα.»

Δυστυχώς τα γνωστά αρχαιοελληνικά σύμβολα δεν σημαίνουν ακριβώς ότι τα παιδιά θα σκίσουν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

(πηγή)

Best of internet