Quantcast
THE STREAM

Αθόρυβα έσβησε ένα νησάκι στην Ιαπωνία, αποφάσισε να κάνει βουτιά για πάντα

Το ακατοίκητο νησάκι εξαφανίστηκε από τη θάλασσα χωρίς να το πάρει κανείς πρέφα


THE NEWSROOM · 2 Νοεμβρίου 2018

Ένα λιγότερο νησί έχει εδώ και λίγες μέρες η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η αλήθεια είναι πως υπό κανονικές συνθήκες, για την Ιαπωνία, η οποία έχει πάνω από 6800 νησιά με τα 430 να είναι κατοικημένα, ένα νησί λιγότερο δε θα σήμαινε και πολλά. Το ενδιαφέρον εδώ όμως είναι ότι το Esanbe Hanakita Kojima, όπως λεγόταν, εξαφανίστηκε χωρίς να το πάρει πρέφα κανείς.

Για να είμαστε ακριβείς, το νησί εξαφανίστηκε χωρίς να το πάρουν πρέφα ούτε οι κάτοικοι του χωριού Sarufutsu στο νησί Hokkaido, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το νησί που χάθηκε. Να σημειωθεί εδώ ότι το Esanbe Hanakita Kojima πήρε το όνομα του μόλις το 2014, όταν η Ιαπωνική κυβέρνηση ονόμασε 158 ακατοίκητα νησιά προσπαθώντας να αποσαφηνιστεί το που φτάνει η επικράτειά της και να επεκταθεί η ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει γίνει ακόμη σημαντικότερο από τότε που ξεκίνησαν οι προστριβές με την Κίνα για τα θαλάσσια σύνορα.

Ταυτόχρονα, το νησί που εξαφανίστηκε βρίσκεται πολύ κοντά σε μια άλλη αεδαφική κόντρ, αυτή τη φορά όμως μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας. Το νησιωτικό αντικείμενο του πόθου είναι τα νησιά Κουρίλες, τα οποία κατακτήθηκαν από τους Σοβιετικούς λίγες μέρες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος μεταξύ άλλων έθεσε και την Ιαπωνία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Η εξαφάνιση έγινε αντιληπτή τον Σεπτέμβριο, μετά την επίσκεψη του συγγραφέα Hiroshi Shimizu, ο οποίος ασχολούνταν με τη συνέχεια του βιβλίου του για τα «κρυμμένα» νησιά της Ιαπωνίας. Όταν ο συγγραφέας ενημέρωσε τους ντόπιους και τον τοπικό σύλλογο ψαράδων, αυτοί έστειλαν πλοία για να ψάξουν το νησί, για να ανακαλύψουν τότε ότι το νησάκι έκανε βουτιά κάτω από τα κύματα. Να σημειωθεί εδώ πως το Esanbe Hanakita Kojima δεν ήταν ακριβώς και η Μύκονος στο μυαλό των ντόπιων: Οι παλιοί ψαράδες το θυμόντουσαν να υπάρχει κάποιες δεκαετίες πιο πριν αλλά δεν το έβλεπαν συχνά επειδή απέφευγαν την περιοχή, λόγω του ότι τα συστήματα πλοήγησης το “έβλεπαν” σαν ύφαλο.

Η δε ακτοφυλακή της χώρας υποστηρίζει ότι το νησί υπήρχε μέχρι το 1987, φτάνοντας το θεαματικό ύψος του ενάμιση μέτρου πάνω από τη θάλασσα, κάτι που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως το λίγο που προεξείχε το πήραν τα κύματα, ο αέρας και τα παγόβουνα. Το λιμενικό της χώρας αναμένεται να κάνει μια βόλτα ως εκεί προκειμένου να τσεκάρει τι έχει συμβεί. Να σημειωθεί πως αν το νησί όντως εξαφανίστηκε, η ΑΟΖ της χώρας θα μικρύνει κατά 500 μέτρα, γιατί σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους νησί είναι μια «φυσικά σχηματισμένη περιοχή, που περικυκλώνεται από νερό και βρίσκεται πάνω από το ύψος της θάλασσας κατά τα ανώτερα όρια της παλίρροιας».

Φαντάζεστε μια μέρα να πάρει το κύμα το Super Paradise; Πρέπει να οργανωθούμε αμέσως.

(πηγή)

 

 

Best of internet