Quantcast
THE STREAM

Αυτή η αρχαία φέτα 7000 χρόνων που βρέθηκε στην Κροατία αποδεικνύει τη συνέχεια του Ελληνισμού

Όταν οι αρχαίοι Ευρωπαίοι έφτιαχναν φέτα οι υπόλοιποι δεν ήξεραν ούτε τι σημαίνει ντενεκές


THE NEWSROOM · 6 Σεπτεμβρίου 2018

Άλλη μια επιβεβαίωση πως ο ελληνικός πολιτισμός μας είναι ενιαίος, συνεχής, αδιαίρετος και μυρίζει από πάντα άλμη ανακαλύφθηκε σε αρχαιολογικές τοποθεσίες της Κροατίας. Η ανακάλυψη είναι κάποια λιπαρά οξέα που ανιχνεύτηκαν από την επιστημονική έρευνα σε κομμάτια από πήλινα αγγεία, τα οποία όπως φαίνεται έχουν ηλικία 7.200 ετών. Αυτό εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται να σημαίνει κάτι, οι ερευνητές όμως θεωρούν πως είναι ένδειξη για την αρχαιότερη γνωστή τυροκομία στη Μεσόγειο.

Η τυροκομία έχει συνδεθεί γενικά με την διάδοση της γεωργίας στην Ευρώπη, όταν οι αρχαίοι ευρωπαίοι βαρέθηκαν να κυνηγούν το φαΐ τους και αποφάσισαν να γίνουν αγρότες. Τα μέχρι τώρα παλιότερα δείγματα τυροκομίας στη Μεσόγειο έφταναν το πολύ 5.000 χρόνια πριν (να σημειωθεί ότι εκτός Μεσογείου, στην Πολωνία υπάρχουν με χρονολογία 7.500 χρόνια πριν), επομένως η νέα τυροανακάλυψη πάει την αρχή της επιβεβαιωμένης μεσογειακής τυροκομίας άλλα 2.200 χρόνια στο παρελθόν.

Η ανακάλυψη έγινε σε δύο νεολιθικά χωριά της δαλματικής ακτής στην Αδριατική, το Ποκρόβνικ και το Ντανίλο Μπιτίν από αμερικανούς και κροάτες επιστήμονες με chief την αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας Σάρα ΜακΚλερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “PLoS One”. Τα χωριά αυτά κατοικήθηκαν ανάμεσα στο 6.000 και το 4.800 π.Χ. με βάση τα ευρήματα, ενώ τα αρχαιότερα υπολείμματα γάλατος και τυριού στα σκεύη χρονολογούνται στο 5200 π.Χ.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν πολύ σημαντικά για τη διατροφή αυτών των γεωργικών πληθυσμών, επειδή αποθηκεύονταν εύκολα. Σε περίπτωση που έχετε την απορία τώρα για το πως έμοιαζε αυτό το τυρί, η πιο συναρπαστική πληροφορία έρχεται στο τέλος: Όπως είπε η Σάρα ΜακΚλερ, το αρχαίο τυρί της χώρας του Νταβόρ Σούκερ δεν αποκλείεται να έμοιαζε με φέτα, τον πασίγνωστο λευκό βασιλιά των τυριών που έχει διδάξει χωριάτικη και μυρωδιά άλμης σε ολόκληρο τον κόσμο.

7200 χρόνια φέτα κυρίες και κύριοι και ελπίζουμε ότι η επιστήμη θα μας επιτρέψει να είμαστε εκεί όταν η φέτα μας θα καταφέρει να σβήσει τα 10000 κεράκια της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet