Quantcast
THE STREAM

Στιγμές δημοψηφίσματος θα ζήσει η Ε.Ε. με διαβούλευση για την κατάργηση της θερινής ώρας

Σηκωθείτε από ντιβάνια, καρέκλες, καναπέδες, κρεβάτια


THE NEWSROOM · 7 Ιουλίου 2018

Σηκωθείτε από ντιβάνια, καρέκλες τραπέζια, αγαπητοί φίλοι, γιατί έρχεται η ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας πάρει και τον ήλιο. Ωστόσο, στα καλά νέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά δημόσια διαβούλευση για να δει εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πράγματι την κατάργηση της θερινής ώρας, οπότε μπορείτε να καταθέσετε την άποψη σας σχετικά με το θέμα και όπως και με το δημοψήφισμα, στη συνέχεια θα εφαρμοστεί το αντίθετο.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά δημόσια διαβούλευση, σχετικά με την αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο που σκαρώνουν εδώ και ένα χρόνο περίπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Στόχος της διαβούλευσης είναι προφανώς να αντιληφθούν εάν θέλουμε να νυχτώνει νωρίτερα τα καλοκαίρια.

Η αλλαγή αυτή έχει θεσμοθετηθεί από την ΕΕ, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβαλλόμενη διάρκεια του φωτός της ημέρας και να αξιοποιείται καλύτερα η διαθέσιμη ηλιοφάνεια. Οι πολίτες και φορείς τώρα καλούνται να δηλώσουν αν ψήνονται να καταργηθεί η θερινή ώρα, συμπληρώνοντας έως τις 16 Αυγούστου ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που διατίθεται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ (και στα ελληνικά).

Η διαβούλευση έρχεται μετά το ψήφισμα από το Ευρωκοινωβούλιο, όπου αναφέρθηκε ότι «είναι απαραίτητη η διατήρηση ενός ενιαίου καθεστώτος όσον αφορά την ώρα στην ΕΕ, ακόμη και μετά την κατάργηση των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας».

Εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρκετοί πολίτες και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Επιτροπή να εκτιμήσει κατά πόσο πρέπει να αλλάξουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα. Έτσι, η Κομισιόν θέλει να συγκεντρώσει τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών και των ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.

 

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εγείρει πρόσφατα το θέμα της θερινής ώρας με επιστολές τους προς την Επιτροπή. Η Φινλανδία ζήτησε να καταργηθεί η εξαμηνιαία αλλαγή της ώρας και η Λιθουανία να επανεξετασθεί το ισχύον σύστημα.

 

Όποιος φίλος θέλει να καταθέσει την άποψή του για το αν θέλει να νυχτώνει νωρίτερα, ή όχι, μπορεί να συμπληρώσει το επίσημο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet