Quantcast
THE STREAM

3-0 από τα αποδυτήρια το Ίντερνετ την ΕE, δεν πέρασε η απαγόρευση των memes

Σώσανε τα memes, σώσαν και τους τάφους τους


THE NEWSROOM · 5 Ιουλίου 2018

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τελικά να μη σκοτώσει το ίντερνετς όπως το γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Όπως διαβάζουμε εδώ, το Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε το περιβόητο Άρθρο 13 που θα έδινε τέλος στα memes και όχι μόνο. Το Άρθρο 13, που αφορά στην διαχείριση και τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο τελικά καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 318 ψήφους κατά, 278 υπέρ και 31 αποχές.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρόταση της Κομισιόν για επανεξέταση των κανόνων για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, το επίμαχο άρθρο καταψηφίζεται και κάπως έτσι ανοίγει ξανά η συζήτηση πάνω σε στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που φέρνει σε αντιπαράθεση διαδικτυακούς κολοσσούς, εκδότες-εταιρείες ΜΜΕ και διάφορους edgelords που ανησυχούν για το μέλλον των memes.

Το άρθρο 13 της οδηγίας, το οποίο απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους βουλευτές, αναφέρει ότι τα διαδικτυακά μέσα θα είναι υπεύθυνα εάν οι χρήστες τους μεταφορτώσουν ή δημοσιεύσουν περιεχόμενο χωρίς άδεια, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο, πηγαίου κώδικα ή μουσικής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τέτοιες ενέργειες απαιτούν είτε να καταβληθεί τέλος αδείας, το περιεχόμενο να είναι προ-φιλτραρισμένο ή να λογοκρίνεται αυτόματα.

Τελικά η δέσμη των κανόνων θα επιστρέψει στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διαβουλεύσεις, ενώ οι ακτιβιστές του διαδικτύου και του #SaveYourInternet αναφέρουν ότι σκοπεύουν να δώσουν μάχη για να αφαιρεθούν τα αμφιλεγόμενα άρθρα 11 και 13.

Μέχρι τότε, ας το γιορτάσουμε με το πιο αψυχολόγητο meme που είδαμε σήμερα.

Best of internet