Quantcast
THE STREAM

Σημάδια εξέλιξης δείχνουν πίθηκοι στον Παναμά, αντίθετα με τους χρυσαυγίτες

Εργαλεία άρχισαν να χρησιμοποιούν οι καπουτσίνοι, μάλλον σε λίγο θα πίνουν καπουτσίνο


THE NEWSROOM · 5 Ιουλίου 2018

Είναι μοναχικά στην κορυφή και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά το ανθρώπινο είδος που εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια έχει την παντοδυναμία επί όλων των άλλων ειδών ζωής στον πλανήτη γη. Ωστόσο, τα νέα είναι ευχάριστα για όλους όσοι έχουν βαρεθεί να είμαστε εμείς το κυρίαρχο είδος, αφού σύμφωνα με επιστήμονες, υπάρχουν κάποιοι πίθηκοι στον Παναμά οι οποίοι κάνουν πολύ γρήγορο catch up και πλησιάζουν νοητικά σιγά σιγά προς τους homo sapiens.

Oι βιολόγοι επιστήμονες που μελετούν τη ζωή και τις συνήθειες άγριων θηλαστικών στα δάση και τις ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής διαπίστωσαν πως οι πληθυσμοί των καπουτσίνων που ζουν στην περιοχή του Παναμά, έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με τη χρήση πετρών ώστε να διευκολύνουν την εύρεση τροφής, σπάζοντας με αυτές τα σκληρά κελύφη καρπών κι οστρακοειδών.

Aυτή η διαπίστωση είναι αρκετά σημαντική γιατί ουσιαστικά σημαίνει ότι οι καπουτσίνοι περνάνε στο μπούτκαμπ για να γίνουν άνθρωποι, ή τέλος πάντων είναι το πρώτο βήμα για να μπουν στην εποχή του λίθου και η χρήση υλικών για βιοποριστικούς σκοπούς μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή και στην εξέλιξη του είδους.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι καπουτσίνοι του Παναμά δεν είναι οι πρώτοι πληθυσμοί που κάνουν χρήση πέτρας, καθώς στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί πως μία σειρά πληθυσμών πιθηκοειδών έχουν παρόμοιες συνήθειες, όπως πληθυσμοί χιμπατζήδων στην Αφρική, οι μακάκοι της Ταϊλάνδης αλλά κι ομάδες καπουτσίνων στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.

Ωστόσο οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν με ποιο τρόπο κατάφεραν οι πίθηκοι να αποκτήσουν αυτή την ικανότητα, και γιατί η χρήση της πέτρας έχει εφαρμοστεί μόνο από μερικούς αρσενικούς καπουτσίνους κι όχι από όλο τον πληθυσμό της περιοχής, καθώς ο μιμητισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στις τάξεις των συγκεκριμένων ζώων.

Για να καταλάβει κανείς τη σημαντικότητα της μετάβασης ενός είδους στην εποχή του λίθου, αρκεί να θυμίσουμε ότι η πρώτη επαφή του ανθρώπου με τα λίθινα εργαλεία είχε συμβεί πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια, σηματοδοτώντας την αρχή της κυριαρχίας του ανθρώπινου είδους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι σε δύο εκατομμύρια χρόνια από τώρα μπορεί να ελέγχουν τη φάση οι καπουτσίνοι, εάν βέβαια υπάρχει μέχρι τότε πλανήτης Γη.

Best of internet