Quantcast
THE STREAM

Τάκλιν για την Παλαιστίνη έδωσε η Εθνική Αργεντινής, άκυρο το φιλικό με το Ισραήλ

Μάλλον σκέφτηκαν ότι δεν υπάρχει τίποτα φιλικό σε έναν αγώνα όπου λίγο πιο πέρα sniper σημαδεύουν άμαχους


THE NEWSROOM · 6 Ιουνίου 2018

Άλλη μια διοργάνωση στην Ιερουσαλήμ βρίσκει εμπόδια στην διεθνή κοινότητα, ειδικά μετά το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, με τον αριθμό των αμάχων τραυματιών και νεκρών να ανεβαίνει απότομα. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι πάει για ακύρωση, ή τουλάχιστον για προσωρινή αναστολή, ο φιλικός αγώνας της εθνικής ομάδας της Αργεντινής με την αντίστοιχη του Ισραήλ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Το παιχνίδι προγραμματιζόταν να γίνει το Σάββατο 9/6 στην Ιερουσαλήμ, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους και όχι μόνο.

Αφίσα στην Δυτική Όχθη που διαμαρτύρεται για το σχεδιαζόμενο φιλικό αγώνα

Αυτό που εξόργισε τους Παλαιστίνιους ήταν η απόφαση των διοργανωτών να μεταφέρουν το φιλικό της Αργεντινής και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ από τη Χάιφα, ύστερα από χρηματοδότηση από την Ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC. Το ματς θα ήταν το τελευταίο της Αργεντινής πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία όπου θα μετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με στόχο το πολυπόθητο τρόπαιο.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες στην Ευρώπη, αλλά και στην Αργεντινή. Στην Καταλονία, διαδηλωτές βρέθηκαν σε προπόνηση της ομάδας της Αργεντινής και σήκωσαν ματωμένες φανέλες, σε μια συμβολική κίνηση έξω από το γήπεδο της Μπαρτσελόνα. Διαδηλώσεις έγιναν και στο Μπουένος Άιρες, με οπαδούς της Αργεντινής να ζητούν την ακύρωση του επίμαχου ματς. Τελικά το μάτς ακυρώθηκε από την Αργεντινή.

«Επιτέλους έκαναν το σωστό» ήταν το σχόλιο του σούπερ σταρ της Γιουβέντους Γκονζάλο Ιγκουαϊν μετά την ανακοίνωση της αναβολής του φιλικού.

«Αυτό αποδεικνύει πως η Αργεντινή καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα το φιλικό σε ένα παιχνίδι στην Ιερουσαλήμ, όταν μόλις μίλια μακριά ισραηλινοί σκοπευτές σκοπεύουν άοπλους διαδηλωτές», δήλωσε η εκπρόσωπος της πλατφόρμας Avaaz, Alice Jay.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ζιμπρίλ Ραντσούντ δίπλα σε ένα banner που λέει “Από την Παλαιστίνη: ευχαριστούμε Messi”.

Στη Ραμάλα και στη Γάζα οι Παλαιστίνιοι υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις χαράς την ακύρωση του φιλικού, ενώ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Παλαιστίνης ευχαρίστησε τον Λιονέλ Μέσι και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές για την «άρνησή τους να υπηρετήσουν έναν μη αθλητικό σκοπό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάρκι και του ζήτησε να πείσει τους ποδοσφαιριστές να μην ακυρώσουν το φιλικό. Επιπλέον, ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι “πολύ κρίμα” που οι ποδοσφαιριστές της Αργεντινής δεν «αντέκρουσαν την πίεση των υποκινητών του μίσους κατά των Ισραηλινών». «Δεν θα υποκύψουμε σε μια αγέλη αντισημιτών τρομοκρατών» συμπλήρωσε ο Avigdor Lieberman.

«Οι αρχές, η ηθική και ο αθλητισμός πέτυχαν μία μεγάλη νίκη σήμερα και έδωσαν κόκκινη κάρτα στο Ισραήλ με την ακύρωση του παιχνιδιού» δήλωσε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

Πηγή: BBC

Best of internet