Quantcast
THE STREAM

Αγώνες motocross σε προστατευόμενη παραλία με καρέτα-καρέτα μάλλον έγιναν στην Ηλεία

Το πάθος για την καγκουριά είναι δυνατότερο απ’ τη χελωνοφωλιά


THE NEWSROOM · 28 Μαΐου 2018

Τη διεξαγωγή αγώνων ταχύτητας με μηχανές σε προστατευόμενη παραλία, που απο ό,τι φαίνεται φιλοξενεί φωλιές της χελώνας καρέτα-καρέτα, καταγγέλλει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ με ανακοίνωση του.

Tο περιστατικό φαίνεται να έγινε στην προστατευόμενη από το δίκτυο Natura 2000 παραλία της Κυπαρισσίας και τους αμμόλοφους όπου υπάρχουν φωλιές καρέτα-καρέτα, κοντά στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ που υπογράφει η Σεβαστή Καποτά, Υπεύθυνη Προγράμματος, Δυτικής Πελοποννήσου:

Οι κάτοικοι και οι λουόμενοι, όπως και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έκπληκτοι είδαν τις πρωινές ώρες της Τρίτης 250 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) να διασχίζουν την παραλία επί πέντε ώρες, καταπατώντας τη βλάστηση και ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους.

Μάλιστα, οι διοργανωτές είχαν στηθεί σε σημεία της διαδρομής και έδειχναν στους μοτοσικλετιστές την πορεία τους, που ήταν ακριβώς πάνω στην προστατευόμενη παραλία και τη ζώνη των αμμοθινών.

Η περιοχή θεωρείται ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές αλλά και γενικές διατάξεις της νομοθεσίας.

Ο αγώνας ταχύτητας που διοργανώνεται από τις 16-28 Μαϊου στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας, με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία ονομάζεται «Hellas Rally Raid 2018» και διοργανώνεται από την εταιρεία Hellas Rally η οποία επί χρόνια πραγματοποιεί αγώνες μηχανοκίνητης οδήγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία προέβη με τη σειρά της σε ανακοινώσεις εναντίον του ΑΡΧΕΛΩΝ:

Συγκεκριμένα ο διοργανωτής του αγώνα Μελέτης Σταμάτης απαντώντας στην καταγγελία του “ΑΡΧΕΛΩΝ” σε τοπικά μέσα δήλωσε ότι μέλη του συλλόγου άσκησαν σωματική βία και προσπάθησαν να ανατρέψουν κάποιους αναβάτες από τις μοτοσυκλέτες τους, ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες για την διεξαγωγή του αγώνα, από την Περιφέρεια, το δασαρχείο και την Αστυνομία, και δεν έχει προκληθεί καμία καταστροφή στην περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Νatura 2000.

Όπως επισημαίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, οι αγώνες απειλούν τις φωλιές της χελώνας καρέτα-καρέτα και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων. Επίσης, ενοχλεί και θέτει σε κίνδυνο τους επισκέπτες της παραλίας και τους λουόμενους. Την ίδια ώρα, η οργάνωση καταγγέλλει ότι οι αρμόδιες αρχές, αν και ενημερώθηκαν για τους αγώνες, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.

Best of internet