Quantcast
THE STREAM

HΠΑ: Δικαστήριο ζήτησε από τον Τραμπ να πάψει να πλοκάρει τους haters στο twitter

Block στα social media σημαίνει και block από το δημόσιο λόγο σύμφωνα με Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νεάς Υόρκης


THE NEWSROOM · 24 Μαΐου 2018

Ελεύθερα θα μπορείτε να ενυδατώνετε τις ψυχούλες σας από δω και πέρα, αγαπητοί φίλοι, με soft μπινελίκια σε μέτρια αγγλικά κάτω από τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. Αυτό αποφάσισε -περίπου- ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο έκρινε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να μπλοκάρει κανέναν στα social media.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το ζήτημα αυτό έφτασε στο Δικαστήριο μετά από αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του το Knight First Amendment Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άλλοι χρήστες του Twitter (έναν ηθοποιό, έναν καθηγητή, έναν αστυνομικό και μία τραγουδίστρια) που έφαγαν κάποια στιγμή από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ενάγοντες κατήγγειλαν ότι με το να αποκλείονται από το λογαριασμό του Τραμπ επί της ουσίας αποκλείονται και από το δημόσιο διάλογο, από τη στιγμή που το πρόσωπο αυτό κατέχει τη συγκεκριμένη στιγμή ένα (κορυφαίο) κυβερνητικό αξίωμα. Και το Δικαστήριο αποφάσισε ότι από δω και πέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ – για όσο παραμένει πρόεδρος των ΗΠΑ-  αλλά και κάθε κυβερνητικός αξιωματούχος, απαγορεύεται να διαθέτουν το περιεχόμενο των λογαριασμών τους μόνο σε κάποιους.

Όπως εξήγησε και η δικαστής: «Σε αυτήν την υπόθεση, ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη να αξιολογήσει βάσει της Πρώτης Τροπολογίας, εάν ένας κυβερνητικός αξιωματούχος μπορεί να μπλοκάρει ένα πρόσωπο στον λογαριασμό του στο Twitter αντιδρώντας στις πολιτικές απόψεις που διατυπώνει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Εξετάσαμε παράλληλα εάν αυτή η ανάλυση διαφοροποιείται, καθώς ο αξιωματούχος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι όχι».

Οι χρήστες που έχει μπλοκάρει ο Τραμπ πρέπει να είναι εκατοντάδες και, μεταξύ αυτών, βρίσκονται σίγουρα οι Στίβεν Κινγκ, Αν Ράις, η κωμικός Ρόζι Ο΄ Ντόνελ.

Και τι να κάνεις; Να κάτσεις να μαλώσεις;

 

Best of internet