Quantcast
THE STREAM

Ένα δροσερό συντριβάνι με 220 πουτσάκια δημιούργησαν ολλανδοί καλλιτέχνες σαν πράξη αντίστασης

Οι αρχές της περιοχής μάλλον θα πάθουν εγκε-φαλλικό


THE NEWSROOM · 19 Μαΐου 2018

Πολύ του γούστου μας είναι ο τρόπος που διάλεξε μια ομάδα ολλανδών καλλιτεχνών για να διαμαρτυρηθεί για ένα ζήτημα τέχνης που προέκυψε στην πόλη τους. Ακόμα πιο διασκεδαστικό, είναι ότι όλο αυτό το σκηνικό ξεκίνησε από μια πόλη της Ολλανδίας η οποία είναι η φετινή πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας.

Όταν οι αρχές της ολλανδικής πόλης Leeuwarden ζήτησαν 11 συντριβάνια από διάφορους γλύπτες της διεθνούς μοντέρνας τέχνης για τις ισάριθμες πόλεις της αντίστοιχης περιφέρειας μάλλον δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση. Οι καλλιτέχνες προχώρησαν με τα συντριβανάκια τους ατάραχοι και για την πόλη Workum, η βρετανίδα Cornelia Parker δημιούργησε ένα συντριβάνι στα πρότυπα ενός οικόσημου του 17ου αιώνα, με δυο τεράστια λιοντάρια να ρίχνουν νερό από τα νύχια τους.

Μια ομάδα ντόπιων καλλιτέχνων από το Workum δεν άντεξε την επιβολή ξένων συντριβανιών στη μικρή τους πόλη και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Mε τη βοήθεια ενός επιτυχημένου crowdfunding, δημιούργησαν ένα συντριβάνι μεγέθους 7.5 μέτρων, το οποίο είναι διακοσμημένο με μεράκι και περισσότερα από 220 ξύλινα πουτσάκια. Για να ολοκληρωθεί μάλιστα το υπερθέαμα, μέσα υπάρχει μια δημόσια τουαλέτα και όταν κάποιος τραβάει το καζανάκι, τα πουτσάκια εκτοξεύουν νερό.

Ο Xενκ ντε Μπουρ, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία δηλαδή και ίσως μακρινός ξάδερφος των αδερφών Ντε Μπαρ, δήλωσε ότι το σκέλος πουτσάκι έχει να κάνει με μια αντίστοιχη έκφραση τα ολλανδικά που υποδηλώνει τον αποκλεισμό. Όπως δήλωσε, «Αυτό στο οποίο διαμαρτυρόμαστε ενάντια είναι ότι αυτά τα συντριβάνια μας επιβλήθηκαν», ενώ σχολίασε επίσης ότι ο τοπικός πληθυσμός δεν ενεπλάκη καθόλου στη δημιουργία των συντριβανιών.

 

Εμείς από τη μεριά μας τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα τους.

(πηγή)

Best of internet