Quantcast
THE STREAM

Κυριολεκτικά έκανε το μπαμ ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, νεκρός ο 38χρονος ατμιστής

Τελικά είναι πλέον σίγουρο ότι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο σκοτώνει


THE NEWSROOM · 17 Μαΐου 2018

Το τσιγάρο σκοτώνει, είναι γνωστό αυτό. Τα δυσάρεστα νέα όμως υποδεικνύουν ότι εκτός από το κανονικό το συμβατικό το αναλογικό το τσιγάρο, σκοτώνει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αφού όπως μεταδίδει το BBC, ένας Αμερικανός σκοτώθηκε όταν το ατμοτσίγαρό του εξερράγη στο σπίτι της οικογενείας του στη Φλόριντα.

Ίσως είναι κάπως υπερβολικό να περιμένει κανείς από το τσιγάρο του να μην κάνει μπαμ σε ανύποπτο χρόνο, αφού η νεκροψία του Tallmadge D’Elia έδειξε ότι ο άτυχος ατμιστής πέθανε όταν το θερμαινόμενο τσιγάρο εξερράγη και θραύσματα εκτοξεύθηκαν μέσα στο κρανίο του.

Ο 38χρονος παρουσίασε εγκαύματα στο 80% του σώματός του, από τη φωτιά που προκλήθηκε όταν εξερράγη το ηλεκτρονικό τσιγάρο του, στις 5 Μαΐου και βρέθηκε νεκρός από την Πυροσβεστική στο σπίτι της οικογένειάς του στη Φλόριντα και εξαρχής χαρακτηρίστηκε ατύχημα.

Εκτιμάται πως είναι ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στις ΗΠΑ από έκρηξη θερμαινόμενου τσιγάρου ή «vape pen». Το θανατηφόρο ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν κατασκευασμένο από την Smok-E Mountain, ωστόσο ήταν τροποποιημένο, ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και επιπλέον η τάση δεν ρυθμιζόταν με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο ιατροδικαστής ανέφερε ως επίσημη αιτία θανάτου το «τραύμα στο κεφάλι». Σύμφωνα με την εξέτασή του, δύο κομμάτια του τσιγάρου βρέθηκαν μέσα στο κρανίο του. Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν εκτεταμένες ζημιές από φωτιά, στο υπνοδωμάτιο, όπου βρέθηκε ο άνδρας, αλλά ελάχιστο καπνό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μεταξύ 2009 και 2016 καταγράφηκαν 195 περιστατικά εκρήξεων και φωτιάς, στα οποία εμπλέκονταν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το αποτέλεσμα ήταν 133 τραυματισμοί, οι 38 σοβαροί. Σύμφωνα με έκθεση, τα φαινομενικά άκακα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκρήγνυνται εντελώς ξαφνικά και η έκρηξη συνοδεύεται από «έντονο θόρυβο, λάμψη, καπνούς, φλόγες και συχνά έντονη εκτόξευση της μπαταρίας και άλλων τμημάτων της συσκευής».

Το 2015, ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο πρόσωπο ενός 29χρονου από το Κολοράντο, με αποτέλεσμα να σπάσει ο λαιμός του και τα δόντια του. Τον Ιανουάριο, περιστατικό φωτιάς στο αεροδρόμιο του Ντένβερ αποδόθηκε στη μπαταρία ενός θερμαινόμενου τσιγάρου.

 

Πηγή: Washington Post, BBC

Best of internet