Quantcast
THE STREAM

Με πλοκ εκατομμυρίων λογαριασμών καταδίκασε το Facebook τους σπάμερς

583 εκατομμύρια fake λογαριασμούς διέγραψε το Facebook μέσα σε 3 μήνες


THE NEWSROOM · 16 Μαΐου 2018

Μετά από τη μεγάλη μπαλαφάρα του facebook κατά την οποία βρέθηκαν εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών και χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς, επικοινωνιακούς και εμπορικούς λόγους, έρχεται τώρα ο Ζαρκ Μάκερμπεργκ να δώσει μερικά ψήγματα «διαφάνειας» και «διαύγειας». Το Facebοok δημοσίευσε μια 89σέλιδη αναφορά σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει το facebook μέσα στο 2018 ώστε να «καθαρίσει» την πλατφόρμα του από περιεχόμενο βίας, σεξ, τρομοκρατικής προπαγάνδας, μίσους, σπαμ κ.α.

Κάπως έτσι, το faceboοk ανακοίνωσε ότι διέγραψε 837 εκατομμύρια αναρτήσεις σπαμ, εκ των οποίων σχεδόν όλες εντοπίστηκαν από το AI του facebook, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να κάνει κάποιος χρήστης report στις συγκεκριμένες αναρτήσεις.

Ακόμη, το Facebook διέγραψε περίπου 583 εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς, οι οποίοι μοίραζαν απλόχερα σπαμ στο facebook. Παρομοίως, οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς εντοπίσθηκαν και διαγράφηκαν μόλις μερικά λεπτά μετά τη δημιουργία τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Facebook ‘Αλεξ Σουλτς, υπεύθυνο για την ανάλυση δεδομένων των χρηστών, το 3% έως 4% των ενεργών λογαριασμών του δικτύου εκτιμάται ότι είναι fake.

Αναλυτικότερα, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναρτήσεων που έφαγαν διαγραφή ήταν σεξουαλικού περιεχομένου, αφού  21 εκατομμύρια αναρτήσεις που «κατέβηκαν» αφορούσαν σεξουαλική δραστηριότητα και γυμνές φωτογραφίες ενηλίκων, εκ των οποίων το 96% έγινε αντιληπτό από το AI του facebook και διαγράφηκε αυτόματα. Περίπου οκτώ ανά 10.000 αναρτήσεις αφορούν γυμνό ή πορνογραφικό περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανονισμούς του δικτύου.

Επίσης, διαγράφηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια αναρτήσεις που απεικονίζουν βίαιο περιεχόμενο (το 86% προτού αναφερθούν από άλλο χρήστη). Περίπου το 0,25% των συνολικών αναρτήσεων απεικονίζουν (όχι λεκτική) βία κάποιας μορφής.

Ακόμη, διαγράφηκαν 2,5 εκατομμύρια αναρτήσεις μισαλλόδοξου λόγου (ομοφοβικού, ρατσιστικού κ.α.), όμως εδώ το AI του facebook κατάφερε να εντοπίσει και να διαγράψει αυτόματα μόλις το 38%, αφού η τεχνητή νοημοσύνη δυσκολεύεται προς το παρόν να εντοπίζει ομοφοβικές και ρατσιστικές αναρτήσεις, αν και έχει πετύχει αύξηση διαγραφών 56% έναντι του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Οι διαγραφές αναρτήσεων τρομοκρατικής προπαγάνδας έφθασαν τα 1,9 εκατομμύρια (αύξηση 73% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017) και σχεδόν όλες έγιναν αντιληπτές από την τεχνητή νοημοσύνη έγκαιρα.

Έχοντας κάνει περίπου 3.000 νέες προσλήψεις στην αρχή του 2018, το facebook απασχολεί πλέον 7.500 άτομα για να ασχολούνται με την επιτήρηση των λογαριασμών και των αναρτήσεών μας, ώστε να σιγουρέψουν ότι δεν θα εμφανίσουμε καμία ρώγα στην πρωινή ας σέλφι, ότι δεν θα πετάξουμε κάποια ρατσιστική κοτσάνα και ότι δεν θα σπαμάρουμε ανελέητα το ήδη βαρετό facebook.

Best of internet