Quantcast
THE STREAM

Η Σουηδία παραδέχτηκε ότι τα σουηδικά κεφτεδάκια είναι στην πραγματικότητα τουρκικά

Τα 2 εκατομμύρια «σουηδικά» κεφτεδάκια που πουλάει καθημερινά η ΙΚΕΑ είναι μάλλον εγγόνια του τούρκικου κιοφτέ


THE NEWSROOM · 4 Μαΐου 2018

Δεν είναι μόνο τα εδάφη, οι βραχονησίδες και οι υφαλοκρηπίδες το ζήτημα των διχογνωμιών και των αντεγκλήσεων μεταξύ των χωρών, αγαπητοί φίλοι, αλλά πολλές φορές είναι και το φαγητό και το ποια χώρα διεκδικεί τα credits για το εκάστοτε έδεσμα. Όπως συμβαίνει με τον ελληνικό/τούρκικο καφέ και με τη χωριάτικη σαλάτα , έρχεται τώρα το ζήτημα της ιθαγένειας των Σουηδικών κεφτέδων, οι οποίοι τελικά είναι Τούρκικοι.

Η μεγάλη αυτή νίκη για τη γείτονο χώρα που της δίνει τα credits για την σύλληψη του κιοφτέ, ήρθε με μια εντελώς απρόσμενη δήλωση της Σουηδίας, όπου με ένα tweet παραδέχθηκε ότι αυτό που αντιλαμβάνεται ο κόσμος ως παραδοσιακό Σουηδικό έδεσμα, στην πραγματικότητα είναι κλεμμένο από τον τούρκικο κιοφτέ.

Τα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα είναι βασισμένα σε μια συνταγή που έφερε από την Τουρκία στο σπίτι ο Βασιλιάς Κάρολος o 12oς στις αρχές του 18ου αιώνα. Ας παραμείνουμε στα γεγονότα!

Αυτή η παραδοχή της τούρκικης προέλευσης των κεφτέδων που ταΐζει το IKEA καθημερινά εννοείται ότι αναπαράχθηκε σε εορταστικό τόνο από τα τουρκικά μέσα, όπως το TRT

Στην «πατρίδα» των κεφτέδων, το Inegöl της Τουρκίας, κ. Inegöl, αυτή την εβδομάδα, ένας τοπικός σεφ, ο Ίμπραιμ Βέσελ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Doğan ότι είναι τιμή ότι το τουρκικό πιάτο έχει γίνει «ένα παράδειγμα για διαφορετικές κουζίνες ανά τον κόσμο». Ωστόσο κάποιοι άλλοι ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι. Ο Serdar Çam, πρόεδρος του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού, διαμαρτυρήθηκε ότι η Ikea, η οποία πουλάει 2 μύρια κεφτεδάκια την ημέρα στα εστιατόρια της, δεν θα έπρεπε να πουλά το πιάτο σαν σουηδική σπεσιαλιτέ.

Ανυπομονούμε για τον επόμενο γαστρονομικό πόλεμο, όταν θα προσπαθήσουν να μας πάρουν τη φέτα, ή το κοντοσούβλι.

Best of internet