Quantcast
THE STREAM

Για να εκδικηθεί τις γυναίκες που δεν του κάθονταν σκότωσε 10 άτομα ο δράστης στον Καναδά

Ο μισογυνισμός όχι απλά υπάρχει, αλλά νοικιάζει φορτηγό και σκοτώνει κόσμο


THE NEWSROOM · 25 Απριλίου 2018

Μισογύνης βγήκε ο 25χρονος Άλεκ Μινάσιαν, ο Καναδός που την περασμένη Δευτέρα επιτέθηκε με ένα νοικιασμένο βανάκι σε περαστικούς στο Τορόντο, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 14.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο 25χρονος που συνελήφθη και κατηγορείται τώρα για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, είχε κάνει ανάρτηση στο Facebook λίγο πριν την επίθεση, η οποία πιθανότατα εξηγεί το κίνητρό της, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αρχές.

Συγκεκριμένα, ο Μινάσιαν σε κείμενο που είχε γράψει, έκανε λόγο για «εξέγερση εναντίον της αναγκαστικής αγαμίας» (incel rebellion). Στην πραγματικότητα, το «incel» αποτελεί συντόμευση για το «involuntary celibacy», μία φράση που χρησιμοποιούν συχνά μισογύνηδες σε καμμένα φόρουμ για να κλαψουρίσουν για την αγαμία τους, η οποία, για τους ίδιους, οφείλεται στις πανούργες γυναίκες.

«Η εξέγερση εναντίον της αναγκαστικής αγαμίας έχει ξεκινήσει! Θα ανατρέψουμε όλους τους Chad και όλες τις Stacey. Χαίρε Elliot Rodger »

Φανταζόμαστε ότι έχετε διάφορες απορίες, τουλάχιστον όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση της ανάρτησης. Ποιοι είναι οι Chad, ποιες είναι οι Stacey και ποιος ο Elliot Rodger; Ας ξεκινήσουμε από τον τελευταίο.

Ο Έλιοτ Ρότζερ, είδωλο του Μινάσιαν, ήταν γιος του Peter Rodger, σκηνοθέτη στο Hunger Games,  και το 2014 σκότωσε έξι φοιτητές και έξι φοιτήτριες στην Καλιφόρνια. Στόχος του ήταν να εκδικηθεί τις γυναίκες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν υπεύθυνες που ο Rodger ήταν ακόμα παρθένος. Ο Rodger συνήθιζε να αποκαλεί τους άνδρες που είχαν επιτυχίες με τις γυναίκες ως «Chads» και τις γυναίκες που τον απέρριπταν ως «Staceys», κωδικοποιήσεις που παίζουν έτσι κι αλλιώς στα καμμένα forum και thread που προαναφέραμε.

Οι αρχές, επομένως, θεωρούν ότι ο θαυμασμός του Μινάσιαν για τον Rodger και η χρήση του συγκεκριμένου λεξιλογίου αποτελούν χρήσιμες πληροφορίες για να καταλάβουν ποια ήταν τα κίνητρα της επίθεσης. Άλλωστε, η υπόθεση ότι το κίνητρο του 25χρονου Καναδού ήταν να εκδικηθεί τις γυναίκες, ενισχύεται και από το ότι τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες, από 20 εώς 80 χρονών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμα κάπου, αφού και ο αξιωματικός της αστυνομίας, Γκρέιαμ Γκίμπσον, θεωρεί απλά «μέρος της έρευνας» την υπόθεση περί εκδίκησης των γυναικών.  Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι η επίθεση δεν συνδέεται με την τρομοκρατία, παρ’ όλο που η μέθοδος που ακολούθησε προσομοιάζει σε αυτές των τζιχαντιστών του ISIS.

Φωτογραφία: Carlo Allegri/Reuters

Best of internet