Quantcast
THE STREAM

Tέλος από εδώ και πέρα τα πολύχρωμα πλαστικά σουβλάκια στα ποτά

Τα πλαστικά καλαμάκια θα καταργηθούν σταδιακά και στην Ελλάδα


THE NEWSROOM · 23 Απριλίου 2018

Όταν θες να πλήξεις τους Έλληνες, τους χτυπάς πρώτα στην πλαστική σακούλα του σουπερμάρκετ και στο πλαστικό καλαμάκι του φρέντο εσπρέσσο και του φραπέ, είναι γνωστό αυτό. Άλλωστε η κατάργηση των πλαστικών καλαμακιών και των πλαστικών αναδευτήρων ποτών είναι μάλλον το τελευταίο μέτρο που συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη πολιτική προς τον περιορισμό των πλαστικών αποβλήτων και προφανώς θα πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος ώστε να ρουφάτε το αφρόγαλα που έχει ξεμείνει στα παγάκια του φρέντο καπουτσίνο σας, ή να βρείτε κάποιο άλλο τρόπο ώστε να πιείτε το τζιν τόνικ σας χωρίς να ξεβάψει το κραγιόν σας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καταργούν σταδιακά τα πλαστικά καλαμάκια και τους αναδευτήρες ποτών. Μάλιστα, η ΕΝΕΑΠ εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών, που εισάγουν και διακινούν το 80% των διεθνών μαρκών premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΕΝΕΑΠ παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες- είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες- με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΕΑΠ

«αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών. Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet