Quantcast
THE STREAM

Κι όμως κάμποσοι σε αυτή τη χώρα δεν γουστάρουν ούτε τον Τρούμαν, ούτε το ΝΑΤΟ

Οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, συνεχίζουν να τιμωρούνται με χημικά, ξύλο και συλλήψεις


THE NEWSROOM · 17 Απριλίου 2018

Το άγαλμα του Χάρυ Τρούμαν, του 33ου προέδρου των ΗΠΑ και του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για την πυρηνική επίθεση στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχει τοποθετηθεί στην Αθήνα από το 1963 και πέφτει τόσο συχνά, όσο και η σύνδεση που έχει βάλει η γιαγιά σας στο σπίτι στο χωριό για να την επισκέπτεστε λίγο πιο τακτικά στις γιορτές. Έχει φάει, επίσης, κατά καιρούς μπογιές, εκρήξεις και πριονίσματα, συνήθως όταν οι Αμερικάνοι έκαναν κάποια μαλακία.

Και όταν λέμε μαλακίες, αναφερόμαστε στις συνήθεις προσπάθειες των ΗΠΑ για «εξαγωγή της ειρήνης» μέσω πολύ ειρηνευτικών πυραύλων και βομβαρδισμών. Προσπάθειες που παρεπιπτόντως ενέπλεκαν πάντα με κάποιο τρόπο την Ελλάδα, λόγω επειδή συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Να,και τώρα, για παράδειγμα, παρ’ ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τυπικά την αντίθεσή της για το βομβαρδισμό στη Συρία (βλ. τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μακρόν την προηγούμενη μέρα της επίθεσης), η αλήθεια είναι ότι βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας για την υλοποίηση της αμερικάνικης αποστολής.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν την επίθεση, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC10 απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας για να πάρουν θέσεις δυτικά της Κύπρου απ’ όπου κατέληξαν να βομαρδίζουν τη Συρία, ενώ στην περσινή επίθεση των ΗΠΑ κατά της αραβικής χώρας, πολεμικά πλοία είχαν ξεκινήσει από τη Σούδα.

Τώρα, αν συνδυάσουμε την αγάπη που είχε παραδοσιακά η ελληνική αριστερά με το άγαλμα του Τρούμαν και τη συχνή αποδοκιμασία της συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς έπαιξε χθες το μεσημέρι στην Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, λοιπόν, χθες μαθητές και φοιτητές του ΚΚΕ, αντιδρώντας στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας και Γαλλίας που έγινε με πρόφαση τη χημική επίθεση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ (μία επίθεση που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για προπαγάνδα), διοργάνωσαν και συμμετείχαν χθες το μεσημέρι σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Αντίστοιχο συλλαλητήριο είχε διοργανωθεί και την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει ήδη να προετοιμάζουν επικοινωνιακά τα έδαφος για την επερχόμενη επίθεση.

Χθες, λοιπόν, αφού τα μέλη του ΚΚΕ έκαναν ένα γρήγορο πέρασμα από τη γαλλική πρεσβεία (όπου πέταξαν αυγά) και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπου πέταξαν μπογιές) κατέληξαν στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου για να θαυμάσουν από κοντά το άγαλμα του Τρούμαν.

Εκεί, με σκοινιά και τροχό προσπάθησαν να ρίξουν το άγαλμα, κάτι που εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις με ξύλo και χημικά. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, όπως βλέπετε και σε αυτό το δημοσίευμα του Reuters με τον τίτλο «Greek communists try to fell Truman statue in Syria protest».

Φωτογραφίa: Eurokinissi

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, τρία άτομα τραυματίστηκαν και δύο προσήχθησαν από την αστυνομία.

Για την ακρίβεια, ο ένας από τους δύο προσαχθέντες έπρεπε πρώτα να φάει απίστευτο ξύλο από τους αστυνομικούς, γιατί μία προσαγωγή, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι αρκετή.

Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και οι πλέον συλληφθέντες παρέμειναν μέχρι σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, απ’ όπου αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από λίγο.

Οι δύο συλληφθέντες

Τώρα, τους βαραίνουν οι κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού, απόπειρας σωματικής βλάβης, απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξης κοινής ειρήνης και αντίστασης κατά της αρχής και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Έξω από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκαν αλληλέγγυοι που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολέμου στη Συρία, ενώ η δίκη αναβλήθηκε για την Τετάρτη, 25 Απριλίου.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα, προγραμματίζεται επόμενη αντιπολεμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα από το ΠΑΜΕ, την Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Best of internet