Quantcast
THE STREAM

Eντωμεταξύ υπάρχει κόσμος που πήγε να περάσει κροκόδειλους από τα τελωνεία της Ελλάδας

Εκτός από τα ερπετά οι ελληνικές αρχές έχουν κατασχέσει και διάφορα άλλα εξωτικά αντικείμενα εισαγωγής


THE NEWSROOM · 5 Απριλίου 2018

Η πιο όμορφη χώρα του κόσμου βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι γεωπολιτικής σημασίας, είναι γνωστό αυτό. Συνεπώς είναι επόμενο να υπάρχουν ένα σωρό καλούδια που προσπαθούν να μπουν, ή να βγουν από τα σύνορα, άλλες φορές επιτυχημένα, όπως πχ με τους δύο ΕΠΟΠ στον Έβρο και άλλες φορές αποτυχημένα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η δουλειά στα τελωνεία δεν είναι όσο βαρετή όσο θα φανταζόταν κανείς, αφού τα ευρήματα που προκύπτουν είναι πολλές φορές εντελώς κουλά. Πέρα από τα αναμενόμενα, που έχουν να κάνουν με τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, ναρκωτικών και ρευστού χρήματος, τα τελωνεία το τελευταίο χρονικό διάστημα κατάσχεσαν ένα σωρό εξωτικά πράγματα, όπως:

160 κιλά από ΧΕΛΙΑ που κατασχέθηκαν στο τελωνείο του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το Τελωνείο Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» κατέσχεσε ποσότητα 160 κιλών γόνου χελιών του είδους Anguilla Anguilla.

Η φάση με τα χέλια φαίνεται να είναι στην ακμή της, αφού η ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία κατέσχεσε, από αποθήκη ευρωπαϊκής επιχείρησης στο Κορωπί, ποσότητα 400 κιλών πάλι από γόνους χελιών του είδους Anguilla Anguilla.

Επιπλέον πέντε κροκόδειλοι CAYMAN σε ξύλινο κιβώτιο προερχόμενο από την Ολλανδία, οι οποίοι κατασχέθηκαν τελικά στο τελωνείο της Ρόδου και που ίσως υπό άλλες συνθήκες να κατέληγαν να έχουν την τύχη του Σίφη του κροκόδειλου, ενώ στο τελωνείο Κήπων στην έξοδο προς Τουρκία κατασχέθηκαν 25 κιλά από αυγά οξύρρυγχου.

Από το φθινόπωρο κι έπειτα κατασχέθηκαν από το Γ’ Τελωνείο Πειραιά, το Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης και το Τελωνείο Ηγουμενίτσας περισσότερα από 106 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα. Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων φόρων και δασμών για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις ανέρχεται στο ποσό των 81.835.712,60 ευρώ.

Στη λαμπερή Ρόδο το τελωνείο κατέσχεσε από επιβάτη προερχόμενο από την Τουρκία 580 διαμάντια και 58 πολύτιμα κοσμήματα.

Μάλιστα στην κατηγορία «παραποιημένα προϊόντα» η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων αναφέρει ότι κατασχέθηκαν 119.520 μαχαιροπήρουνα, 573.820 παιχνίδια, 109.200 εσώρουχα, 54.300 στεροειδή (απαγορευμένα) φάρμακα, 2,31 τόνοι καφέ και 908 συσκευασίες πακεταρίσματος και 31.044 τεμάχια παραποιημένων καλλυντικών.

Επιπλέον, μεγάλη ρευστότητα εντοπίστηκε στα σύνορα της χώρας, αφού δεσμεύτηκαν συνολικά 8.258.143,74 ευρώ από 261 υποθέσεις μη δήλωσης ρευστών χρημάτων, μεταξύ των οποίων:

Στις 26/92017 εντοπίστηκε από το Τελωνείο του Αεροδρομίου Αθηνών Λιβανέζος υπήκοος με χρήματα κι επιταγές ύψους 399.006 δολαρίων. Στις 8/5/2017 εντοπίστηκε από το Τελωνείο του Αεροδρομίου Αθηνών Ρώσος υπήκοος που μετέφερε αδήλωτο ποσό ύψους 399.000 ευρώ. Στις 28/102017 εντοπίστηκε από το Τελωνείο του Αεροδρομίου Αθηνών Έλληνας υπήκοος που μετέφερε 137.500 δολάρια σε χρήματα και επιταγές.

Από όπλα, ναρκωτικά και ποτά, οι επιδόσεις ήταν κάπως πεσμένες, αφού στην ανακοίνωση γίνεται λόγος μόνο για 37 σφαίρες και έναν γεμιστήρα που κατασχέθηκαν στο τελωνείο Κήπων, για έναν τόνο και κάτι ψιλά ινδικής κάνναβης που ήταν φορτωμένα σε ένα φορτηγό που ερχόταν στην Ελλάδα από την Αλβανία, για 61 τόνους κρασιού που δεσμεύτηκαν στο τελωνείο της Κυλλήνης και για 8.490 λίτρα τσικουδιά και 13.440 λίτρα κρασί που κατασχέθηκαν στο τελωνείο του Πειραιά.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα έχουμε να πούμε εμείς.

Best of internet