Quantcast
THE STREAM

Tρία χρονάκια κουκούλωμα μετά, η Ιερά Σύνοδος θυμάται να καθαιρέσει παιδεραστή παπά

Κάποιο ρόλο θα έπαιξε και η διαρροή των πρακτικών της τελευταίας Συνόδου


THE NEWSROOM · 4 Απριλίου 2018

Στα τέλη του περασμένου μήνα, βγήκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία έγινε στις 25 Ιουνίου του 2015. Στη συνεδρίαση αυτή, κι ενώ είχε προηγηθεί η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, η Ιερά Σύνοδος έπρεπε να αποφασίσει αν ο ιερέας που κακοποιούσε την Έλενα Φραντζή πρέπει να καθαιρεθεί ή όχι.

Η Ιερά Σύνοδος είχε τότε αποφασίσει να μην τον καθαιρέσει. Σύμφωνα, όμως, με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, μετά την αποκάλυψη των πρακτικών εκείνης της συνεδρίασης, φαίνεται ότι η Ιερά Σύνοδος αναγνώριζε το έγκλημα, αλλά για κάποιο γαμημένο λόγο αποφάσισε ότι θα πρέπει να δείξει επιείκια. Με λίγα λόγια, τα πρακτικά έδειξαν ότι η διαδικασία απαλλαγής του από τις κατηγορίες ήταν 100% στημένη.

Αυτό έδειξε και η φράση του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα, ο οποίος είπε ότι η Ιερά Σύνοδος πρέπει να δείξει επιείκεια και να αποκαταστήσει τον ιερέα, αφού όπως ανέφερε, «έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά [sic] και αυτός και η οικογένειά του».

Έτσι, λόγω της επικείμενης ξεφτίλας, η Ιερά Σύνοδος θα προχωρήσει στην καθαίρεση του ιερέα, στις 19 Απριλίου, με αποτέλεσμα η οικογένεια της Έλενας Φραντζή να αποστείλει την εξής επιστολή:

Οι οικείοι της Έλενας Φραντζή, δια του δικηγόρου μας κυρίου Σταύρου Σταυρινίδη, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο ως επίσης και πολιτικά πρόσωπα, φορείς και οργανωμένα σύνολα που εξέφρασαν τον σεβασμό τους για τον αγώνα της Έλενας όπως επίσης και την θλίψη τους για την απώλειά της.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα για την συστηματική φροντίδα που επέδειξε για την Έλενα τα τελευταία χρόνια, καθώς και πολιτικά πρόσωπα και επαγγελματίες του ιδιωτικού, δημοσίου και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στήριξαν έμπρακτα την Έλενα χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες για την ζωή της Έλενας.

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα να παραπέμψει εκ νέου το ζήτημα του θύτη Ιερέα στην Ιερά Σύνοδο για να επανεξετάσει εις βάθος το ζήτημα θέτοντάς το στις ορθές του διαστάσεις, ώστε να ακολουθήσουν οι δέουσες ενέργειες.

Θεωρούμε ότι η υπόθεση της Έλενας είναι ίσως η πρώτη του είδους της για τα κυπριακά δεδομένα. Καλούμε λοιπόν την Ιερά Σύνοδο να λάβει σοβαρά υπόψη τόσο το πνεύμα της Συνθήκης Λανζαρότε όσο και τον αναθεωρημένο Νόμο που διέπει την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας έτσι ώστε να αποφασίσει και να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το είδος της ποινής που θα επιβάλει στον Ιερέα.

Χαιρετίζουμε επίσης την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να επανανοίξει το φάκελο και να διώξει ποινικά την σύζυγο του Ιερέα, με βάση τα ευρήματα τόσο του πρωτόδικου Επαρχιακού Δικαστηρίου όσο και του Ανωτάτου Δικαστηρίου που φανέρωναν την εμπλοκή της στην υπόθεση της Έλενας. Είμαστε σίγουροι ότι θα απονεμηθεί και πάλι δικαιοσύνη και θα λάμψει η αλήθεια έστω και μετά το θάνατο της Έλενας.

Τέλος, απευθύνουμε θερμή έκκληση προς όλους τους επαγγελματίες Ψυχολόγους και δημοσιογράφους και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ να σεβαστούν τη μνήμη της Έλενας και να παύσουν να παρουσιάζουν δημόσια παραπλανητικά και ανακριβή γεγονότα εξάγοντας διάφορα συμπεράσματα για την ζωή της Έλενας και για τον τρόπο και λόγο που απεβίωσε με αποτέλεσμα να εκθέτουν περαιτέρω τα προσωπικά δεδομένα της Έλενας. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλάσσουμε τα δικαιώματά μας για να προβούμε σε σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία για την προσβολή θανόντων προσώπων.

Δηλώνουμε δε ότι στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσουμε σε σύσταση ιδρύματος επ’ ονόματι της Έλενας που θα έχει ως στόχο την παροχή νομικής αρωγής και ψυχοκοινωνικής στήριξης στα θύματα κακοποίησης και θα συμβάλλει στην προαγωγή της έρευνας στα θέματα αυτά. Ευελπιστούμε στην οικονομική επιχορήγηση της πολιτείας για την δημιουργία αυτού του Ιδρύματος.τείας για την δημιουργία αυτού του Ιδρύματος.

Best of internet