Quantcast
THE STREAM

Ένα χαλαρό 92% πήρε στις αιγυπτιακές εκλογές ο κολλητός του Τσίπρα, πρόεδρος Σίσι

Oι υποσχέσεις για τζάμπα εισιτήρια και η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα το Νοέμβριο μπορεί να βοήθησαν


THE NEWSROOM · 29 Μαρτίου 2018

Με μία μίζερη συμμετοχή της τάξης του 50%, αλλά με ένα χορταστικό εκλογικό ποσοστό (92%), ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατάφερε να επανεκλεγεί στη θέση του προέδρου, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Aλ-Αχράμ.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε, βέβαια, για να ψήσει τον κόσμο να φτάσει στις κάλπες και να του το ρίξει ήταν ακαταμάχητα. Για την ακρίβεια, ο Σίσι βλέποντας ότι οι Αιγύπτιοι έγραφαν εντελώς στα παπάρια τους τις προεδρικές εκλογές, υποσχέθηκε ότι αυτοί που θα πήγαιναν στα εκλογικά κέντρα, θα επιβραβεύονταν με τρόφιμα και εισιτηρία για λούνα παρκ.

Για τους μερακλήδες που θα τον ψήφιζαν, μάλιστα, είχε ορίσει και ένα χρηματικό ποσό το οποίο κυμαινόταν στις 50-100 αιγυπτιακές λίρες (δηλαδή 2.3-4.6 ευρώ).

Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές ήταν το βασικό στοίχημα για τον Σίσι, δεδομένου του ότι δεν έπαιζε κάποιος πραγματικός αντίπαλος. Έτσι, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να φέρει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται στις κάλπες, για να προκύπτει κάπως ότι έχει τη νομιμοποίηση του αιγυπτιακού λαού.

Αν και οι δωροδοκίες αυτές δεν έγιναν ανοιχτά, οι ανταποκριτές του Reuters που κάλυψαν τις αιγυπτιακές εκλογές, έκαναν λόγο για ανταμοιβές ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα ανέφεραν το παράδειγμα μερικών γυναικών σε μία εργατική συνοικία της Αιγύπτου, οι οποίες αποκάλυψαν ότι τους ζητήθηκε να ψηφίσουν, να επιστρέψουν με το χαρτί υπογεγραμμένο για να πάρουν σε αντάλλαγμα από μία σακούλα με τρόφιμα.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικών Πληροφοριών από την άλλη, δεν διέψευσε τις φήμες περί δωροδοκίας. Δήλωσε, όμως, ότι σίγουρα δεν προέρχονται από το κράτος, αλλά από μεμονωμένα πρόσωπα.

Το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε προφανώς ένας αιγύπτιος ταρίφας ο οποίος  δήλωσε ότι πήγαινε τους ανθρώπους στα εκλογικά κέντρα, τους περίμενε να ψηφίσουν και μετά τους μετέφερε σε γραφεία ιδιωτικής εταιρείας απ’ όπου τσιμπούσαν το παραδάκι.

Best of internet