Quantcast
THE STREAM

Λουτρό λογικής τα χθεσινά επιχειρήματα του δικαστηρίου για Ηριάννα – Περικλή

Απ’ ότι φαίνεται, το γεγονός ότι η καταγωγή του Περικλή είναι από τη Θεσσαλία είναι αρκετό για να μείνει 13 χρόνια μέσα


THE NEWSROOM · 22 Μαρτίου 2018

Μετά από 10 μήνες στη φυλακή, η Ηριάννα και ο Περικλής βρέθηκαν ξανά σε δικαστική αίθουσα χθες, Τετάρτη, αυτή τη φορά, όμως, στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτω, επί της οδού Λουκάρεως.

Η χθεσινή δικάσιμος αφορούσε στην εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό,  μετά την απόφαση του Δικαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι, να τους καταδικάσει σε 13 χρόνια φυλάκισης με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ένα αμφιβόλου προέλευσης δείγμα DNA.

H ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 11, λόγω της συμβολικής στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Λόγω αυτής της καθυστέρησης, αλλά και της πληθώρας των μαρτύρων, η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί σε επόμενη δικάσιμο, στις 10 Μαΐου.

Η κατάθεση του Αστυνομικού 

Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο αστυνομικός Γεώργιος Γουλιαμάκης. Ο Γουλιαμάκης είχε δεχτεί τηλεφώνημα από έναν ιδιώτη με το όνομα Παπαλάμπρου- μάρτυρας που μέχρι σήμερα αγνοείται-  ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι είδε έναν μελαχρινό άντρα με μακρυά μαλλιά να κρύβει ένα κουτί στην Πανεπιστημιούπουλη. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί, επίσης, ότι το κουτί αυτό θάφτηκε λίγο πριν ενημερώσει τηλεφωνικώς την Αστυνομία. Όταν έφτασε η Αστυνομία στο σημείο και διεξήγαγε έρευνα, εντόπισε μία σακούλα με όπλα, σφαίρες και θρησκευτικά σύμβολα.

Ωστόσο, όπως υπέδειξε η συνήγορος υπεράσπισης του Περικλή,  από τις φωτογραφίες της Αστυνομίας φάνηκε ότι το χώμα ήταν ξερό, γεγονός που αμφισβητεί τη χρονική εγγύτητα της ταφής του κουτιού και του τηλεφωνήματος του μάρτυρα. Υπονόησε, επίσης, ότι τα θρησκευτικά σύμβολα συνήθως παραπέμπουν σε άλλο πολιτικό χώρο.  Ο Αστυνομικός, τελικά, παραδέχτηκε ενώπιον της έδρας ότι «μπορεί να έγιναν και λάθη» αλλά και ότι τελικά δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τη σύνδεση του συγκεκριμένου οπλισμού με τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Η κατάθεση του πατέρα του Περικλή

Εδώ κρατάμε τον διάλογο που ακολούθησε μεταξύ της έδρας και του πατέρα του Περικλή, όταν ο τελευταίος είπε ότι ο γιος του δεν έχει πιάσει ποτέ όπλο.

Πρόεδρος: Παρ’ ό,τι είναι απ’ τη Θεσσαλία;
Μάρτυρας: Τί σχέση έχει αυτό;
Πρόεδρος: Ε, είναι ανταρτομάνα η Θεσσαλία.

[…]

Πρόεδρος: Τι σας είπε για τα όπλα;
Μάρτυρας: Μου είπε ότι δεν τα ξέρει, ότι δεν τα έχει πιάσει, ούτε που τα έχει δει.
Πρόεδρος: Πολιτικά σε ποιον χώρο ανήκει; Όχι ότι έχει σημασία, όχι ότι είναι κακό να είναι αντιεξουσιαστής.
Μάρτυρας: Δεν έχει σχέση.
Πρόεδρος: Βλέπω ότι υποστηρίζεται από αντιεξουσιαστικές οργανώσεις γιαυτό ρωτάω.
Μάρτυρας: Ε, τι να πω;
Εισαγγελέας: Δεν είναι παράνομο να είναι κανείς αναρχικός αλλά δεν έχω δει τόσο ζέση για άλλους αναρχικούς κατηγορούμενους. Έχουν γίνει και βανδαλισμοί για την υπόθεσή του. Μου κάνει εντύπωση.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης της Ηριάννας

Για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ., οι μάρτυρες υπεράσπισης που κατέθεσαν ήταν η εξής: η μητέρα της, η θεία της (η οποία ήταν και η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που νοίκιαζε ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωνσταντίνος) και ο Κωνσταντίνος.

Ο τελευταίος μίλησε για τη σχέση του με την Ηριάννα και τον Περικλή αλλά και για την επίσκεψη των Όλγα Οικονομίδου και Γιώργου Πολύδωρου, μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς. Συγκεκριμένα, είπε:

«Δεν έχω αρνηθεί την πολιτική μου ταυτότητα. Είμαι αναρχικός. Συζητούσαμε με την Όλγα και τον Γιώργο πολιτικά, αλλά προφανώς δεν μου είχαν πει πως είναι μέλη της Συνομωσίας των Πυρήνων. Είχαν τις απόψεις τους, είχαμε τις διαφωνίες μας, αλλά κάναμε παρέα. Δεν τους έβλεπα τακτικά, ίσως μια φορά στις δυο εβδομάδες. Ένα βράδυ με πήραν τηλέφωνο για να έρθουν στο σπίτι μου. Τους είπα “ναι, εννοείται”. Αφού η Αστυνομία τους παρακολουθούσε θα είδε ότι όταν ήρθαν δεν κρατούσαν βαλίτσες με όπλα, αλλά μια σακούλα με ψώνια από ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα στο οποίο είχαν σταματήσει πριν. Ήρθαν, μαγειρέψαμε, η ώρα πέρασε και έμειναν εκεί. Αυτό ήταν η αφορμή για το πιο σοκαριστικό ίσως περιστατικό που έχω ζήσει στη ζωή μου. Ένα ξημέρωμα μου είπε η Ηριάννα η οποία είχε τύχει να μείνει εκεί εκείνο το βράδυ «Κάποιος μπαίνει μέσα στο σπίτι». Ήταν έξι το πρωί όταν μπήκαν τα ΕΚΑΜ στο σπίτι και μας οδήγησαν στην Αντιτρομοκρατική».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της δίκης ο Πρόεδρος της έδρας αναφερόμενος στη σχέση της Ηριάννας και του Κωνσταντίνου είπε ότι «Κι εγώ μπορεί να έχω σχέσεις με οποιονδήποτε. Αυτό δεν είναι κριτήριο. Αν ήταν έτσι θα ήμασταν όλοι μέσα». Σε ότι αφορά στο αμφιλεγόμενο δείγμα DNA που βρέθηκε στον οπλισμό και που είναι ο βασικός λόγος που η Ηριάννα και ο Περικλής βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή,  είπε ότι «ένα δείγμα DNA ούτε καταδικάζει ούτε αθωώνει. Από μόνο του δεν αρκεί». Τέλος, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σχολίασε ότι  «Το να καθυστερεί η δίκη είναι εις βάρος των κατηγορουμένων, διότι η υπαρξιακή δοκιμασία είναι γι’ αυτούς που δικάζονται».

Πηγή: VICE, Documento

Best of internet