Quantcast
THE STREAM

ΣΟΚ: Είναι σκατά και κόστισαν όσο το Death Star οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι λέει η ΕΕ

Σε έκθεσή αναλύει επιστημονικά πόσο σκατένιοι είναι οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι


THE NEWSROOM · 21 Μαρτίου 2018

Δεν ξέρουμε πόσο έτοιμοι νιώθετε να ακούσετε τα κακά μαντάτα, αγαπητοί φίλοι, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε πρόσφατα μία ζουμερή έρευνα για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά η Ελλάδα έφαγε έναν σκασμό εκατομμύρια για να φτιάξει σούπερ σκατένιους δρόμους.

Στην έκθεση αυτή το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ έκανε έναν απολογισμό της διαδικασίας κατασκευής αυτοκινητόδρομων σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία και Ισπανία που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και που αποτελούσαν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο απολογισμός αυτός αφορά το διάστημα 2000-2014 . Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τσέκαρε την κατασκευή τριών αυτοκινητοδρόμων Ε-65, Ολυμπία Οδός και Μορέας.

Με τα πολλά η ΕΕ αποφάνθηκε ότι στην Ελλάδα «οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα εμφανίζουν πολλαπλές αδυναμίες και αποφέρουν περιορισμένα οφέλη» και ότι από δω και πέρα «δεν μπορούν να θεωρούνται οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την κατασκευή έργων δημόσιων υποδομών».

Αυτό που βρήκαν επί της ουσίας είναι ότι τα έργα στην Ελλάδα σημείωσαν τρελή καθυστέρηση (κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια), και ότι το κόστος τους ανέβαινε συνέχεια, με αποτέλεσμα στο συνολικό κόστος της κατασκευής να προστίθεται το χαλαρό κόστος των 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν σας αρέσουν οι αριθμοί, αγαπητοί φίλοι, να σας δώσουμε εδώ το παράδειγμα του αυτοκινητόδρομου Ε-65, όπου αν και το εύρος των έργων μειώθηκε κατά 55%, το κόστος ανα χιλιόμετρο αυξήθηκε κατά 47%.

Για τους λάτρεις της στατιστικής, παρέχουμε το εξής πινακάκι.

Best of internet