Σε έκθεσή αναλύει επιστημονικά πόσο σκατένιοι είναι οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι
Δεν ξέρουμε πόσο έτοιμοι νιώθετε να ακούσετε τα κακά μαντάτα, αγαπητοί φίλοι, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε πρόσφατα μία ζουμερή έρευνα για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά η Ελλάδα έφαγε έναν σκασμό εκατομμύρια για να φτιάξει σούπερ σκατένιους δρόμους.
Στην έκθεση αυτή το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ έκανε έναν απολογισμό της διαδικασίας κατασκευής αυτοκινητόδρομων σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία και Ισπανία που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και που αποτελούσαν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο απολογισμός αυτός αφορά το διάστημα 2000-2014 . Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τσέκαρε την κατασκευή τριών αυτοκινητοδρόμων Ε-65, Ολυμπία Οδός και Μορέας.
Με τα πολλά η ΕΕ αποφάνθηκε ότι στην Ελλάδα «οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα εμφανίζουν πολλαπλές αδυναμίες και αποφέρουν περιορισμένα οφέλη» και ότι από δω και πέρα «δεν μπορούν να θεωρούνται οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την κατασκευή έργων δημόσιων υποδομών».
Αυτό που βρήκαν επί της ουσίας είναι ότι τα έργα στην Ελλάδα σημείωσαν τρελή καθυστέρηση (κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια), και ότι το κόστος τους ανέβαινε συνέχεια, με αποτέλεσμα στο συνολικό κόστος της κατασκευής να προστίθεται το χαλαρό κόστος των 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αν σας αρέσουν οι αριθμοί, αγαπητοί φίλοι, να σας δώσουμε εδώ το παράδειγμα του αυτοκινητόδρομου Ε-65, όπου αν και το εύρος των έργων μειώθηκε κατά 55%, το κόστος ανα χιλιόμετρο αυξήθηκε κατά 47%.
Για τους λάτρεις της στατιστικής, παρέχουμε το εξής πινακάκι.
Το εννοούμε κυριολεκτικά, διοικεί αστυνομικά σκυλιά
Αυτά Καλλονή είναι να μη γίνονται
Στην Ελλάδα ακόμη κι αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει επικίνδυνη
Ζήτησε και ψυχίατρο για να μην τρελαθεί ο δήμαρχος Βόλου