Quantcast
THE STREAM

Πως η μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων στο Facebook έγινε εκλογικό δωράκι για τον Τραμπ

Όταν τα like σου στο facebook καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα και κάνουν τον Τραμπ πλανητάρχη


THE NEWSROOM · 19 Μαρτίου 2018

Το πως το facebook λειτούργησε ως ένα εργαλείο για την ισχυροποίηση του Ρεπουπλικανικού κόμματος και της κυριαρχίας της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και κατ’ επέκταση και της νίκης του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, ξεδιαλύνεται σιγά σιγά μετά από τις αποκαλύψεις του Guardian σχετικά με την περίπτωση της εταιρίας ηλεκτρονικών δεδομένων Cambridge Analytica.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν μεγάλα διεθνή media, η Cambridge Analytica χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στην πλατφόρμα facebook, κατάφερε να υποκλέψει δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες ώστε να μπορεί να αναγνώσει το προφίλ μεμονωμένων ψηφοφόρων και να τους βομβαρδίσει με προσωποποιημένα διαφημιστικά μηνύματα.

Τα ρεπορτάζ επικαλούνται τον πληροφοριοδότη Κρίστοφερ Γουίλι, ο οποίος συμμετείχε στο στήσιμο της Cambridge Analytica και συνεργάστηκε με τον ερευνητή Αλεξάντερ Κόγκαν, ψυχολόγο ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για να συγκεντρώσει τα προσωπικά δεδομένα.  Η Cambridge Analytica κατόρθωσε να αποσπάσει υπογείως στοιχεία από περίπου 50 εκατομμύρια λογαριασμούς Facebook τα οποία χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian. Όπως αναφέρει ο Γουίλι:

«Εκμεταλλευτήκαμε το Facebook για να συγκεντρώσουμε εκατομμύρια προσωπικά προφίλ. Και κατασκευάσαμε μοντέλα για να εκμεταλλευθούμε ό,τι ξέραμε γι’ αυτούς, για να στοχεύσουμε τους ενδόμυχους φόβους τους. Αυτή ήταν η βάση επί της οποίας στήθηκε ολόκληρη η εταιρεία»

Η περίπτωση της Cambridge Analytica φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη παραβίαση στην ιστορία της Facebook Inc, ενώ τα 50 εκατομμύρια προφίλ αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των ενεργών βορειοαμερικανών χρηστών του Facebook και σχεδόν το ένα τέταρτο των εν δυνάμει ψηφοφόρων των ΗΠΑ.

The unethical experiment: Cambridge Analytica and your Facebook data

Just a few dozen likes can give a strong prediction of who you might vote for, but what happens when a company tries to use that information to try and influence politics? Former Cambridge Analytica employee Christopher Wylie explains the power of Facebook data.

Posted by The Guardian on Samstag, 17. März 2018

 

Η Cambridge Analytica φέρεται να αξιοποίησε τα δεδομένα που απέκτησε ώστε να αναπτύξει λογισμικό που της επέτρεπε να προβλέπει και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές ψηφοφόρων, για λογαριασμό του διαβόητου alt-right πρώην σύμβουλου του Τραμπ, Στιβ Μπάννον. Ωστόσ, ο Μπάνον, ο οποίος ήταν συχνά συνδεδεμένος με τα fake news, φαίνεται ότι και ο ίδιος έπεσε σε ένα inception προπαγάνδας, πέφτοντας δηλαδή εξ αρχής και ο ίδιος επίσης θύμα των ίδιων του των τακτικών από την Cambridge Analytica.

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη Κρίστοφερ Γουίλι, η Cambridge Analytica μεθόδευσε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε στον Στιβ Μπάνον, φτιάχνοντας ψεύτικα γραφεία στο Cabridge και ονομάζοντας την εταιρία Cambridge Analytica, προκειμένου να προσδώσουν ένα ακαδημαϊκό «αέρα» στην εταιρία για να εντυπωσιάσουν τον Μπάννον.

Το Facebook παραδέχθηκε ότι γνώριζε ήδη από το 2015 για την παραβίαση δεδομένων

Παρ’ ότι το facebook παραδέχθηκε ότι είχε εντοπίσει αυτό το σύστημα που παραβίαζε την πολιτκή του site, αντί να ειδοποιήσει τους χρήστες για το ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είχαν καταστρατηγηθεί, το Facebook ζήτησε τον Αύγουστο του 2016 με μια επιστολή από τον Kogan και από την Cambridge Analytica να διαγράψουν τα δεδομένα, χωρίς ποτέ να επαληθεύσει εάν τα δεδομένα διαγράφηκαν όντως.

Η εταιρεία Facebook, που έως τώρα αρνείται το μέγεθος της κλοπής δεδομένων, ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι σταματάει κάθε συνεργασία με την Cambridge Analytica. Το Facebook διευκρίνισε ότι τα δεδομένα δεν κλάπηκαν κατόπιν παραβίασης των λογαριασμών του. Αντίθετα, «όχημα» της Cambridge Analytica φαίνεται πως ήταν ο ακαδημαϊκός, ο Αλεξάντρ Κόγκαν, ο οποίος απέσπασε νόμιμα τα στοιχεία χρηστών μέσω εφαρμογής που δήθεν χρησιμοποιούνταν για ψυχολογική έρευνα.

Πηγή: Guardian

Best of internet