Quantcast
THE STREAM

Για άλλα έξι χρόνια θα είναι μαζί μας το φαβορί του Παΐσιου, Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος κέρδισε την ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας στις ρωσικές εκλογές και ίσως και μερικών δέντρων


THE NEWSROOM · 19 Μαρτίου 2018

Με ένα εντυπωσιακό ποσοστό άνω του 75% ο Πούτιν εξελέγη για άλλη μια φορά στη θέση του προέδρου της Ρωσίας, υλοποιώντας για άλλη μια φορά τα wet dreams του Δημοσθένη Λιακόπουλου. Παράλληλα, με τη σαρωτική νίκη του Πούτιν, κατά πάσα πιθανότητα εκπληρώνεται και κάποια προφητεία του γέροντα Παΐσιου, η οποία μάλλον συντάσσεται σε κάποιο ψεκασμένο blog αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Παρ’ ό,τι η αποχή υπολογίζεται ότι άγγιξε σχεδόν το 50%, ωστόσο ο Πούτιν επανεξελέγη πανηγυρικά και θα βρίσκεται στην εξουσία για τα επόμενα έξι χρόνια.

Σύμφωνα με την επιτροπή, τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι. Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.

Με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, ο Πούτιν προβλέπεται να παραμείνει στο «τιμόνι» της χώρας μέχρι το 2024, όταν και θα είναι 71 ετών. Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων, οπότε λογικά στις μεθεπόμενες εκλογές θα συγκέντρωνε περίπου 120% των ψήφων. Ωστόσο, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι εάν θα είναι ξανά υποψήφιος, ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε: «Ανοησίες. Νομίζετε ότι θα κάτσω εδώ μέχρι να γίνω 100;».

Το Κρεμλίνο επεδίωκε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής να είναι 70/70, δηλαδή ο Πούτιν να συγκεντρώσει ποσοστό 70% στις κάλπες και η συμμετοχή να αγγίξει το 70%. Και παρότι ο Πούτιν κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, το δεύτερο μέρος του «στοιχήματος» μένει να αποδειχτεί. Το πρακτορείο Sputnik μεταδίδει ότι συνήθως η συμμετοχή κυμαίνεται στο 59%.

Από την εκλογική αναμέτρηση δεν έλλειψαν και οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ακτιβιστές και ΜΚΟ που έκαναν λόγο για παρατυπίες στη διαδικασία. Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764 παρατυπίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό το βίντεο στο οποίο φαίνεται ότι κατά την καταμέτρηση των ψήφων, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να κάνει έκτακτο redecoration στο εκλογικό κέντρο τοποθετώντας μπαλόνια μπροστά από την κάμερα ασφαλείας:

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές. Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΠΕ

Best of internet