Quantcast
THE STREAM

Η αμήχανη στιγμή που το National Geographic παραδέχεται δεκαετίες ρατσιστικών άρθρων

Το γνωστό περιοδικό κάνει την αυτοκριτική του για τον τρόπο που παρουσίαζε τους μη λευκούς ανθρώπους


THE NEWSROOM · 14 Μαρτίου 2018

Όπως θα έχετε δει, τις τελευταίες ώρες διακινείται στο ίντερνετ το εξώφυλλο του απριλιάτικου τεύχους του National Geographic, τεύχος που είναι αφιερωμένο στο ζήτημα της φυλής. Στο εξώφυλλο φιλοξενήθηκε η φωτογραφία δύο κοριτσιών, οι οποίες αν και είναι δίδυμες έχουν διαφορετικό χρώμα: η μία είναι λευκή και η άλλη μαύρη.

Η ανάρτηση του τελευταίου τεύχους στο Twitter από το National Geographic ήρθε με την εξής λεζάντα: «Το τεύχος του Απριλίου είναι αφιερωμένο στο ζήτημα της φυλής-πώς μας καθορίζει, πώς μας διαιρεί και πώς μας ενώνει».

Στο ίδιο τεύχος, η διευθύντρια του περιοδικού Σούζαν Γκόλντμπεργκ σε άρθρο της με τίτλο «Για δεκαετίες το εξώφυλλό μας ήταν ρατσιστικό» παραδέχεται -για πρώτη φορά- ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν το περιοδικό φιλοξένησε περιεχόμενο που ήταν σε τελική ανάλυση ρατσιστικό.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μία φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει το National Geographic το 1916. Στη φωτογραφία αυτή εικονίζονται αυστραλοί ιθαγενείς με την εξής υποτιμητική λεζάντα: «Νοτιοαυστραλοί ιθαγενείς: οι αγροίκοι αυτοί έχουν την μικρότερη νοημοσύνη σε σχέση με όλα τα άλλα ανθρώπινα όντα».

Πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα αυτής της προσέγγισης,  γεγονός που επιβεβαίωσε και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τζον Έντγουιν Μέισον. Ο ίδιος, μάλιστα ισχυρίστηκε, ότι η αυτή η κατάσταση επεκτάθηκε μέχρι και τη δεκαετία του ’70, ενώ ανέφερε πόσο υποτίμησε το περιοδικό τις διαστάσεις του Απαρτχάιντ.

H Γκόλντμπεργκ συμπλήρωσε στο άρθρο της : «Ας έρθουμε αντιμέτωποι με τη θλιβερή χρήση του ρατσισμού ως πολιτικής μεθόδου και ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο».

Best of internet